Tid: 27/05/2015 14:00 til 27/05/2015 16:00

Sted: SOS Børnebyerne, Amerikavej 15C, 2. sal, 1756 - København V.

Arrangør: N/A

Fyraftensmøde: Bondeorganisationer fortæller om udfordringer med afsætning

Den 27. maj kan du opleve tre gæster fra bondeorganisationer i syd fortælle om (1) tilblivelsen af en stor eksportaftale af økologiske sojabønner fra Tanzania (ADDA), (2) national afsætning af økologisk te og gurkemeje i syv stater i Indien (Caritas) og (3) og lokal afsætning af produkter fra bondegrupper i Senegal (Cykler til Senegal).   

Tilmelding: [email protected]

Afsætning af landbrugsprodukter er en af de største udfordringer danske u-landsorganisationer oplever i deres partnerskaber med bondeorganisationer i syd.

Vi har en tendens til at starte med en behovstilgang med fokus på fødevaresikkerhed og forbedret landbrugsproduktion.

På et tidspunkt kommer så udfordringerne med, at bønderne skal ud på markedet, for at få afsat deres produkter.

Og det er her vi kommer i vanskeligheder, fordi vi ikke først undersøger markedet, og fordi vi ofte ikke har forstand på at arbejde med den kommercielle side.

Værdikæder og markeder

På fyraftensmødet vil vi først få en kort opsummering af de grundlæggende principper for NGOernes arbejde med værdikæder og markeder.

Det vil ske med udgangspunkt i vores nye Engaging Markets guide, som nu er trykt og vil blive udleveret gratis på mødet.

Dernæst vil vores tre gæster fra syd diskutere, hvordan de oplever udfordringerne omkring afsætning, og hvad den danske partner efter deres mening kan gøre for at hjælpe udviklingen på vej. Vi vil få tre oplæg efterfulgt af diskussion: 

John Wihallah, fra Njombe Agricultural Development Organisation (NADO), som ADDA er partner med i Tanzania. John vil fortælle om tilblivelsen og indholdet af en større eksportaftale med en indisk grovvarevirksomhed, som skal sælge de økologiske sojabønner til EU og USA. Samarbejdet er forbundet med udfordringer omkring certificering, partnerskab og kapacitet.

Santanu Borah fra North Eastern Rural Marketing Company (NERM), som Caritas partnere i Nordøstindien har etableret. Santanu vil fortælle om, hvordan NERM hjælper partnerne og lokale bondeforeninger til at producere efter de krav, der sættes hos større opkøbere, og hvordan NERM skaber relationer til netværk af opkøbere gennem bl.a. et eget brand, ISO certificeringer etc.  

Djibril Baldé fra bondeorganisationen COLUFIFA, som Cykler til Senegal samarbejder med i Senegal. Djibril vil fortælle om organisationens lange tradition for produktion, opkøb og forarbejdning af sesam, og hvordan bondegrupper i de seneste år også har taget udfordringen op omkring afsætning af sesamfrø og -olie på lokale markeder.