Tid: 07/05/2015 15:00 til 07/05/2015 17:30

Sted: Ingeniørhuset Kalvebod Brygge 31-33, havnefronten København V.

Arrangør: N/A

Fyraftensmøde: Fornyelse af Danidas privatsektor program – mens arbejdet står på

Et sådant dobbeltformål vil altid være en udfordring og give anledning til diskussion og kontrovers både i den offentlige debat men også i, hvad man officielt kan henregne under bistand og hvad der er erhvervsstøtte.   

Derfor indbyder Ulandsfagligt Selskab /IDA Global Development til dette debatmøde.

TILMELDING på https://ida.dk/event/314244 ved at trykke “tilmelding” (arr.nr. 314244). 

TILMELDINGSFRIST: Tirsdag d. 5. maj inden midnat.

PRIS: Gratis for medlemmer af IDA Global Development, studerende 50 kr. og øvrige 250 kr.    

PROGRAM:

17:00 – 17:05 Velkomst

17:05 – 17:35 Præsentation af Morten Elkjær (kontorchef Danida)

17:35 – 19:00 Diskussion i tre afdelinger (Jens Kvorning fra Håndværksrådet og Helle Munk Ravnborg fra Mellemfolkeligt Samvirke)

19:00 – 19:30 Netværk og sandwich buffet.

De nye horisonter – og brudflader

Udviklingslandene efterspørger flere private investeringer og mere handel, viden og teknologi. Stadig flere af disse lande er allerede eller vil i de kommende år ikke længere være kvalificerede til at modtage officiel udviklingsbistand (ODA) efter de gældende OECD-regler.

Derudover har nye aktører, f.eks. BRIKS-landene (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika), Sydkorea, og Tyrkiet meldt sig med udviklingsbistand.

Men for disse nye donorlande er der en tættere sammenknytning mellem bistand og forretningsinteresser, og de er ikke i samme grad begrænset af OECDs definitioner om, hvad der er bistand og ikke er. For de er ikke med i OECD.

Det har fået flere EU-lande, deriblandt Danmark, til at gentænke visse dele af udviklingsstrategierne, herunder fremme af privatsektorudvikling, synergimuligheder (samspil) mellem handel og udvikling i både lavindkomstlande og især i det voksende antal mellemindkomstlande.

Ydermere og som følge af evalueringen af Business-to-business (B2B) programmet og sidste års finanslovsforhandlinger er Danida gået tilbage til tegnebordet for at kigge på, hvordan erhvervsinstrumenterne kan indrettes bedre.

Morten Elkjær, kontorchef for Grøn vækst i Danida, vil opridse baggrunden og de strategiske linjer for nyudvikling af Danida erhvervsplatform og erhvervsinstrumenter.

Han vil tillige give en oversigt over, hvad der allerede er færdiggjort og hvad der stadig arbejdes på. Der vil så være diskussion og mulighed for at komme med forslag og inputs.

Diskussionerne vil blive sparket i gang af Helle Munk Ravnborg, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, og Jens Kvorning, chef for international afdeling i Hånrdværksrådet.

Diskussionen vil blive delt i tre afdelinger under følgende hovedspørgsmål:

1) Hvad er pakkernes indhold og succeskriterier, hvordan harmonerer de med de andre elementer af den danske udviklingsstrategi?

Responderer de med behovet for udvikling i udviklingslandene og giver de mulighed for relevant inddragelse af danske kompetencer?

2) Fremadrettet: Hvordan harmonerer pakkerne med FNs nye globale bæredygtige udviklingsmål (SDGs = dagsorden 2030)? Specielt: SDG7 (energi), SDG8 (vækst, beskæftigelse og arbejdsvilkår), SDG 9 (infrastruktur, industrialisering, innovation), og SDG12 (bæredygtig forbrug og produktion)….

3) Hvilke interessesammenfald, konflikter og dilemmaer ligger der blandt aktørerne, f.eks. private virksomheder (nord og syd), NGOer og arbejdsmarkedsorganisationer? Og hvordan kan de danske kompetencer og ressourcebaser styrkes og vedligeholdes?

IDA-Global Development (før Ulandsfagligt selskab) er et fagteknisk selskab under IDA, der på tværs af fag laver arrangementer for alle med interesse i dansk deltagelse i det internationale bistands- og udviklingssamarbejde.