Tid: 04/04/2024 15:00 til 04/04/2024 16:30

Sted: DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier, Gl. Kalkbrænderi Vej 51A 2100 København Ø, auditorium

Arrangør: DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier

Gaza set med egyptiske øjne – DIIS-seminar

I Danmark hører vi stort set kun om krigen i Gaza set fra et vestligt perspektiv. Men hvordan ser det ud set med arabiske øjne? I dette seminar prøver vi at se det med egyptiske øjne. For Gaza hørte under Egypten i perioden fra 1948-1967, og Egypten har udkæmpet fire krige mod Israel, men sluttede som det første arabiske land fred med Israel i 1979. En ’kølig fred’ som de færreste almindelige egyptere nogensinde har brudt sig om.

En gang var Egypten en regional stormagt. I dag er Egypten på alle måder et land i dyb krise. I starten af marts devaluerede Egypten for fjerde gang på to år det egyptiske pund, som nu har mistet mere end 2/3 af sin værdi. Egypten er også begyndt at sælge ud af militærets landområder i et forsøg på at betale af på den enorme statsgæld, der er optaget over de seneste år, hvor alene afdrag og renter i 2024 udgør 42,3 mia. dollar.
Samtidig truer Etiopiernes opførelse af en ny dæmning med at udtørre Nilen, hvilket vil blive ødelæggende for det egyptiske landbrug.

Siden 7. oktober har al Egyptens diplomatisk fokus været orienteret krigen i Gaza, der har sat Egyptens mangeårige fredsaftale med Israel på den hårdeste prøve i næsten et halvt århundrede. Egypterne frygter at to millioner palæstinensere vil strømme fra Gaza og ind på Sinaihalvøen for aldrig siden at kunne vende tilbage til Gaza. Det egyptiske militær har derfor påbegyndt opførelsen af et gigantisk grænsehegn, der skal sikre, at det ikke kommer til at ske.

På dette seminar sætter vi fokus på, hvad responsen på krigen har været fra egypteren på gaden, de religiøse magtcentre og kulturlivet. Vi skal høre om, hvordan krigen dækkes i statslige og de få uafhængige medier, og hvordan den økonomiske krise har påvirket det mest befolkningsrige land i den arabiske verden. Vi kommer også ind på økonomiske eksperters vurdering af effektiviteten af statens økonomiske redningsplan. Ikke mindst set i lyset af houthiernes angreb i Rødehavet, der har forværret den økonomiske krise på grund af de enorme mistede indtægter fra de skibe, der nu ikke længere sejler gennem Suezkanalen, men i stedet tager turen syd om Afrika.

Talere
Dansk-egyptiske Andreas Nabil Younan er Gates Cambridge Scholar og ph.d.-studerende i mellemøststudier ved University of Cambridge, hvor han skriver afhandling om islamiseringen af lov og politik i det egyptiske parlament under den såkaldte ”islamiske vækkelse” i 1970’erne og 1980’erne. I øjeblikket er han gæste-ph.d.-studerende på Egyptens mest prestigefyldte universitet, The American University in Cairo. Her har han været i audiens hos storimamen på det islamiske universitet al-Azhar – den sunnimuslimske verdens mest magtfulde religiøse institution. Han har også fået adgang til det egyptiske parlaments arkiv. Den viden vil han bruge til at give en status på en regionale stormagt midt i en krise.

Saer El-Jaichi er seniorforsker på DIIS – Dansk Institut for Internationale Studier.

Ulla Jepsen er kommunikationschef på DIIS – Dansk Institut for Internationale Studier og vil facilitere seminaret.

Program
15.00-15.10 Velkommen, Ulla Jepsen
15.10-15.25 Israels krig mod Gaza i arabisk perspektiv, Saer El-Jaichi
15.25-16.10 Gaza med egyptiske øjne, Andreas Nabil Younan
16.10-16.30 Q&A, modereret af Ulla Jepsen

Praktisk information
Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding via vores tilmeldingssystem https://www.diis.dk/node/26963/. Seminaret vil ikke blive livestreamet.

Tilmelding: https://www.diis.dk/node/26963/