Tid: 26/09/2015 09:00 til 27/09/2015 12:30
Sted: Ømborgen (mellem Ry og Skanderborg), Lindholmvej 13, Ry
Arrangør: N/A
Ghana-seminar Det hele menneske – det hele samfund
I vesterlandsk tænkning har der været perioder, hvor man har forestillet sig det enkelte menneske opdelt på mange forskellige måder – f. eks. ånd og krop, mandligt og kvindeligt, logisk matematisk handlende og kreativt/æstetisk reflekterende.
En sådan opdeling har selvsagt betydning for den måde, vi opfatter os selv, men også i større perspektiv i den måde, vi opfatter samfundet på.
På Ghana-seminaret vil vi prøve at komme med eksempler på en sammentænkning, hvor ”det hele menneske” er en kombination af disse opdelinger.
En sådan sammentænkning har indflydelse på den måde vi udvikler os på som individ og som samfund.
Derfor vil følgende spørgsmål forhåbentlig blive belyst:
- Kan en samtale om grundvilkår føre til forandring?
- Kan foreningsdannelse med bevægelse/idræt i fokus føre til mere end fysik og velvære?
- Kan kunst være et redskab i en udviklingsproces?
- Kan kvinders selvforståelse fremme en demokratisk udvikling?
- Kan unges adgang til demokratiske processer give et mere ”helt samfund”?
PRIS: 550 kr. (studerende 350 kr.) inkl. overnatning.
TILMELDING på [email protected]
DET HELE MENNESKE — DET HELE SAMFUND
PROGRAM
Lørdag d. 26. sept.:
09.00-10.00 Ankomst og indkvartering
10.15-10.30 Velkommen for formand for Ghana-Venskabsgrupperne, Katrine Skamris
10.30-12.00 “Det hele menneske” v. Sine Maria Herholdt-Lomholdt
Sine Maria Herholdt-Lomholdt har en kandidat i general pædagogik fra Århus, og er nu lektor ved sygeplejeuddannelsen i Randers samtidig med, at hun er i gang med en ph.d om det hun kalder ”skønne øjeblikke i sygeplejen”
Hun vil i oplægget gennemtænke hvad et ”helt menneske” egentlig er, hvornår vi oplever helhed, og om det i det hele taget giver mening at tale om mennesket som andet end helt.
Undervejs i oplægget vil Sine udfordre deltagerne til selv at gennemtænke disse spørgsmål i små korte dialoger med hinanden.
13.30 – 14.15 SFL – præsentation v. School for Life-delegation
Udvekslingslærerne fra Ghana vil præsentere deres indlæg som et lille stykke pædagogisk drama med efterfølgende diskussion.
14.30 – 15.15 Idrætsforeninger – mere end idræt? v. Henrik Jensen
Henrik Jensen er tidl. formand for DGI´s internationale udvalg samt tidl. Centre Coordinator på det, som i dag hedder Simli Centre i Dalun.
Kan idrætsforeninger i Danmark eller Ghana henvende sig til det hele menneske og det demokratiske samfund? Eet er at dyrke idræt, noget andet er idrætsforeningerne som katalysator for den demokratiske dannelse. Henrik Jensen har stor erfaring med udviklingsprojekter rundt omkring i Afrika, hvor idræt og foreningsliv bidrager til den demokratiske dannelse og medborgerskab.
Han har været med til at danne et internationalt netværk omkring det at bruge idræt som led i udviklingsarbejde. Bl. a. det som kom til at hedde Sport as a tool for development med base i Dalun, Nordghana
15.45 – 16.00
Praktiske erfaringer med Sports as a tool for development v. 2 ghanesiske repræsenter for ST4D som på seminar-tidspunktet er elever på Silkeborg Højskole. Mariam Alhassan og Zulyaden Amadu.
16.15 – 19.00 Kunstens anvendelighed i udviklingsprojekter v. Karen Fogtmann Madsen
Karen Fogtman er kunstlærer på Silkeborg Højskole. Hvordan kan kunsten være et praktisk redskab i en udviklingsproces – personligt og samfundsmæssigt?
Overvejelser omkring, eksempler på, erfaringer fra og billeder af kunstprojekter med gadebørn i Nairobi. Karen Fogtman vil vise billeder malet af de kunstnere som arbejder med gadebørn samt fortælle hvad der driver disse kunstnere.
19.00
Middag med efterfølgende musik og aftenhygge Foto-udstillingen ”uden at blinke”: Se og høre noget om foto-udstillingen ”Uden at blinke” samt hvordan den har været anvendt rundt omkring på skoler. Powerpoint præsentation af børns tanker, når de har set udstillingen.
Søndag d. 27. sept.
09.00 – 11.00 Unge og demokrati i Ghana v. Alhassan Abdul-Ganiyu.
Alhassan Abdul-Ganiyu er lærer, ungdomsaktivist og i YEfL (Youth empowerment for life) Giver det overhovedet mening at tale om “det hele samfund” hvis store grupper i samfundet ikke tager del i de demokratiske beslutningsprocesser.
Ganiyu vil med sin baggrund i politik og ungdom beskrive demokratiet i Ghana: et opdelt samfund, hvor unge skal kæmpe for at blive hørt. Hvordan kan et sådant samfund blive mere ”helt”? Hvilken rolle kan ungdommen spille, og hvilken betydning kan foreninger/NGOér som YEfL få i fremtiden.
10.15 – 12.00 Beskrivelse af et nyt projekt som tager afsæt i Unge og demokrati – Youth Speak up! v. Alhassan Abdul-Ganiyu.
Ganiyu vil gennemgå ideen bag dette projekt, som et praktisk eksempel på, at der kan gøres noget for at bygge bro mellem beslutningstagere og ungdom.
Det er et nyt projekt, men alligevel har man været i stand til at afholde 2 workshops, i Ghana, og Ganiyu vil videregive erfaringer fra disse bl. a. ved at lade deltagerne på seminaret indgå som en slags sparringspartnere i den fremtidige proces i Ghana.
12.00-12.30 Evaluering, hilsen til Ghana og afslutning. Derefter frokost og afrejse.
HUSK at du indtil videre kan se hele månedsoversigten over arrangementer på http://u-landsnyt.dk/kalender