Tid: 02/04/2016 14:00 til 02/04/2016 16:30

Sted: ARoS, Aarhus Kunstmuseum, Aros Allé 2 (ved Musikhuset og Rådhuset), Århus C.

Arrangør: N/A

Grænser for ytringsfrihed – film og foredrag

Med stærke personlige  historier, grusomme fortællinger om krænkelser og nuancerede skildringer af dilemmaer, kaster dokumentarfilmen ofte lys over forskellige aspekter af ytringsfrihedstemaet -og debatten.
 
Det personligt vedkommende, men dog nuancerede og universelle perspektiv er om noget dokumentarfilmens helt særlige kvalitet. Og dokumentarfilmen er som kunstnerisk format selv en manifestation af ytringsfriheden.


 
Ytringsfriheden har de seneste år været genstand for heftige debatter i offentligheden. Diskussionsfeltet er blevet mere diffust og skyttegravene har flyttet sig.
 
Er publikations-, presse-, ytringsfrihed og kunstnerisk frihed til hver en tid hundrede procent selvlegitimerende? Eller er der grænser? Kan hensyn til religiøs overbevisning, kulturelle værdier og økonomiske interesser vægte tungere end en fundamental menneskeret?


 
Med seks arrangementer i april og maj sætter vi i samarbejde med ARoS fokus på ytringsfrihed. Ved hvert arrangement vil der både blive vist en dokumentarfilm og være mini-foredrag af forskere, filmskabere eller andre eksperter. Det første arrangement er allerede nu på lørdag:


 
 
 
14.00 – ca. 14.45:
Peter Schepelern: Friheder, benspænd og censur i filmhistorien
 
Film — og andre visuelle medier — har haft særlige problemer med ytringsfriheden og fra begyndelsen været reguleret med censurinstanser. En række filmkunstnere har i tidens løb måttet døje med forhindringer og forfølgelse, især i totalitære lande.
 
Men også i USA og det øvrige Vesten har der været en række sager. Op gennem filmhistorien har myndigheder i vestlige lande censureret film med forbud mod visning eller med påbud om udeladelse af bestemte scener. Og magtfulde private virksomheder og organisationer har søgt at bremse udbredelsen af film, som har problematiseret deres virke.
 
I den danske film- og medieverden har vi gennem den sidste menneskealder oplevet en række sager, der har udvidet, men også afgrænset ytringsfriheden.
 
Mest omfattende var Jens Jørgen Thorsen-sagen, hvor staten i 1975 greb ind og forhindrede, at kunstneren fik midler til at lave sin kontroversielle Jesus-film, uanset at filminstituttet allerede havde bevilget pengene.
 
I sit foredrag vil Peter Schepelern give et vue over anvendelsen af censur og magt op gennem Vestens filmhistorie og fortælle anekdoter om benspænd for filmkunstens frie cirkulation.
 
Peter Schepelern blev i 1973 Danmarks første mag.art. i filmvidenskab ved Københavns Universitet. Frem til i fjor fortsatte han dér som lektor. Hans forskning har i særlig grad koncentreret sig om filmhistorien, Trier og dogmebevægelsen.
 
De mest markante værker blandt hans mange udgivelser er Filmleksikon og 100 års danske film. Schepelern er hyppig skribent i filmtidsskriftet EKKO.
 
15.00 – 16.30:
FILM: Big Boys Gone Bananas
 
I 2009 var Fredrik Geerten færdig med sin film BANANAS!* om en kulørt L.A. advokat, der kaster sig ud i en retssag om nicaraguanske bananarbejderes sygdomme og død pga. pesticider.
 
Filmen skulle have premiere på L.A. Film Festival, men kort før fremvisningen fik Geerten besked om, at den var pillet ud af konkurrencen. Dette er gyserhistorien om et lille svensk filmproduktionsselskab mod verdens største frugtproduktionsselskab.
 
Dole havde ét mål: BANANAS!* filmen skulle stoppes og alle midler blev taget i brug.
Instr.: Fredrik Gertten. WG Film, Sverige 2011. Dokumentar, 90 min.
 
Adgang til arrangementet kræver almindelig billet til museet samt særskilt (gratis) billet, som hentes på museets hjemmeside – se http://www.aros.dk
 
Rækken af film og foredrag om ytringsfrihed er støttet af Det Danske Filminstitut og Aarhus Stiftstidendes Fond.
 
Flere arrangementer publiceres løbende.
 
Yderligere oplysninger hos:
 
 
____________________
Karen Rais-Nordentoft
Festival Director, AARHUS FILMFESTIVAL
Godsbanen, Skovgaardsgade 3-5, Aarhus C
Tlf. 20 30 28 99 og web: www.aarhusfilmfestival.dk