Tid: 23/09/2016 13:00 til 23/09/2016 15:00

Sted: Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Auditoriet, Gl. Kalkbrænderivej 51 A (nær Nordhavn S-station), Østerbro, København

Arrangør: N/A

Kampen om Det Sydkinesiske Hav

Seminaret foregår på dansk og live streames på www.diis.dk

 

Deltagelse er gratis, men tilmelding obligatorisk. Benyt venligst vores online tilmeldingsformular på

https://www.conferencemanager.dk/kampenomdetsydkinesiskehav/tilmelding.html

 

Og gør det senest fredag den 23. september 2016 kl. 10.00.

 

 

Baggrund

 

I takt med at Kinas årtier lange opstigning for alvor har gjort landet til en magtfuld aktør på den internationale scene, er der stigende bekymring at spore – ikke blot i Vesten, men også blandt mange af Kinas naboer.

Intet sted er denne bekymring kommet tydeligere til udtryk end i Det Sydkinesiske Hav, hvor Beijings vidtgående krav om særlige historiske rettigheder i kombination med en mere selvhævdende fremfærd har sendt mange af nabostaterne i armene på USA.

Washington har omvendt benyttet lejligheden til at orkestrere et netværk af ligesindede partnere i regionen, som i stigende grad tager form af en strategisk inddæmning af Kina.

Dette seminar vender blikket mod Det Sydkinesiske Hav, som er blevet en helt central maritim arena – ikke blot for regionale stridigheder, men også for en gryende stormagtsrivalisering mellem USA og Kina.

Seminaret ser nærmere på en række af de spørgsmål og problemstillinger, som spændingerne i Det Sydkinesiske Hav fører med sig:

 

  • Hvad er perspektiverne for de maritime stridigheder i Det Sydkinesiske Hav, nu hvor Kina blankt har afvist sommerens domsfældelse fra Haag-domstolen i havretstvisten mellem Filippinerne og Kina?
  • Hvad er status for Kinas konstruktion af kunstige øer i Det Sydkinesiske Hav, og hvilken betydning har de for Kinas territorialkrav og fremfærd i området?
  • Hvilken rolle spiller USA’s såkaldte ”freedom of navigation operations” (FONOPs) i Det Sydkinesiske Hav, og hvordan påvirker Washingtons overordnede ”strategiske rebalancering” i Asien de regionale konfliktmønstre?
  • Hvad er de centrale indenrigspolitiske drivkræfter i Kina bag landets mere selvhævdende kurs, og hvad betyder det for Kinas internationale omdømme og samarbejdsmuligheder?
  • Hvordan bliver forholdet mellem Kina og Taiwan påvirket af de territoriale stridigheder i Det Sydkinesiske Hav – ikke mindst set i lyset af havretsdommen?

 

 

Talere

 

Andreas Bøje Forsby, Forsker, DIIS

Camilla T. N. Sørensen, Adjunkt, Københavns Universitet

Liselotte Odgaard, Lektor, Forsvarsakademiet

Peter Harmsen, Journalist

Bertel Heurlin, Jean Monnet Professor, Københavns Universitet

 

 

Program

 

Læs videre på 

http://www.diis.dk/event/kampen-sydkinesiske-hav