Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Lancering af nyt læringsinitiativ om landbrug og værdikæder i syd

Udviklingsarbejdet, NGO’erne og den private sektor 

Vi ser megen nytænkning og nye arbejdsformer med værdikæder i andre lande i det globale nord, men Danmark er ikke så synlig i debatten. 11 danske NGO’er har startet et læringsinitiativ til at dygtiggøre sig i arbejdet med landbrug og værdikæder i syd.  

Udviklingsarbejdet, NGO’erne og den private sektor 

Vi ser megen nytænkning og nye arbejdsformer med værdikæder i andre lande i det globale nord, men Danmark er ikke så synlig i debatten. 11 danske NGO’er har startet et læringsinitiativ til at dygtiggøre sig i arbejdet med landbrug og værdikæder i syd.  

TID: Torsdag d. 29 oktober, kl. 09.00 – 11.00

STED: Folkekirkens Nødhjælp, Nørregade 15, København K 

Arrangementet er åbent for alle interesserede og foregår på engelsk. 

TILMELDING til Natascha Linn Felix, Folkekirkens Nødhjælp på [email protected] 

Erfaren taler fra Holland

Hovedtaler er Nico Roozen, direktør for Solidaridad i Holland. NGOen har udviklet sig fra at være en almindelig velfærdsorienteret hjælpeorganisation for 45 år siden til i dag at arbejde med integrering af bønder i 12 globale værdikæder.

Solidaridad har 10 regionale kontorer på fem kontinenter og et samlet årligt budget på over 300 mio. kr. Solidaridad er kun én blandt mange af de NGOer, som over de sidste 10 år i stor stil har forøget deres finansiering fra den private sektor og samtidig reduceret deres offentlige finansiering. 

Denne nye form for udviklingshjælp blandt NGOerne er præcis dét, som det danske udenrigsministerium efterlyser, når det i Civilsamfundspolitikken understreger, at NGOer skal fremme dialog og bistå med udvikling af nye markeder og forretningsmodeller i samarbejde med virksomheder. 

Flemming Poul Winther Olsen, Senior Technical Adviser i udenrigsministeriet vil uddybe, hvordan civilsamfundet kan analysere markedsforhold og facilitere løsninger mellem aktører til fremme af de fattiges rettigheder. 

PROGRAM:

09:00 Velkomst ved Jonas Vejsager Nøddekær, udviklingschef i Folkekirkens Nødhjælp 

09:15 Oplæg om nye tendenser ved Flemming Poul Winther Olsen, Senior Technical Adviser i UM 

09:45 Oplæg om NGOernes muligheder for at samarbejde med virksomheder med fokus på fattigdomsbekæmpelse ved Nico Roozen, direktør for Solidaridad i Holland 

10:30 Debat og afslutning 

Af hensyn til vores oplægsholder fra Holland vil arrangementet blive afholdt på engelsk. 

Om “Landbrug og værdikæder i Syd” 

”Landbrug og værdikæder i syd” er et læringsinitiativ for 11 danske udviklingsorganisationer og virksomheder, der er gået sammen om at blive dygtigere til at hjælpe fattige småbønder i udviklingslande til at udnytte markedsmuligheder både globalt og i deres egne lande. 

Samtænker udvikling og handel 

Den klassiske u-landsbistand er under forandring og initiativet samler to store trends i både den danske og internationale debat: 1) Samtænkning af handel og udvikling og 2) Potentialer i samarbejde mellem virksomheder og udviklingsorganisationer. 

Gennem initiativet vil de 11 danske organisationer blive bedre til at rådgive fattige bønder og småproducenter i at drive kommercielt landbrug, og til at etablere værdiskabende samarbejde mellem virksomheder og udviklingsorganisationer. 

Det kan f.eks. handle om analyseredskaber til at forstå komplekse markedsstrukturer og værdikæder, viden om certificeringsordninger og de deraf følgende krav til bønderne eller viden om internationale retningslinjer for udvikling og handel som f.eks. FNs ”Guiding Principles on Business and Human Rights”. 

Et samarbejde mellem 11 organisationer 

De 11 er: Folkekirkens Nødhjælp, SOS-Børnebyerne, Økologisk Landsforening, VedvarendeEnergi, ADRA Danmark, CARE Danmark, ADDA, BØRNEfonden, Out-Growers, Danish Knowhow og Caritas Danmark. 

Læringsinitiativet løber fra september 2015 til marts 2017 og gennem halvandet år skal organisationerne gennemgå diverse træningsforløb suppleret med et individuelt coachingforløb. Begge dele foregår delvist online, så medarbejdere både i Danmark og i Syd kan deltage. 

Når initiativet er slut har alle 11 organisationer enten udviklet nye værdikæde-projekter eller afprøvet metoderne i eksisterende indsatser. De projekter og indsatser vil forsætte efterfølgende ligesom online-kurserne og materiale vil være tilgængeligt for andre virksomheder og organisationer. 

Initiativet Værdikæder og Landbrug i Syd er igangsat under Dansk Forum for Mikrofinans og støttet af Danida via NGO-samarbejdsplatformen Globalt Fokus. 

Yderligere oplysninger hos:

Projektkoordinator Natascha Felix, Folkekirkens Nødhjælp på [email protected]