Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Seminar: Brug og Misbrug af begrebet “Forandringsteori” – Theory of Change

Seminar: The use and misuse of Theory of Change

TID: Torsdag d. 16. januar, kl. 10.00-15.30

STED: Vartov, Farvergade 27 (bag Rådhuset), Kbh. K.

Man kan melde sig til seminaret på
http://fagligtfokus.ngoforum.dk/index.php/component/jevents/icalrepeat.detail/2014/01/16/16/46/the-use-and-misuse-of-theories-of-change-danish-and-international-perspectives?Itemid=75


Seminar: The use and misuse of Theory of Change

TID: Torsdag d. 16. januar, kl. 10.00-15.30

STED: Vartov, Farvergade 27 (bag Rådhuset), Kbh. K.

Man kan melde sig til seminaret på
http://fagligtfokus.ngoforum.dk/index.php/component/jevents/icalrepeat.detail/2014/01/16/16/46/the-use-and-misuse-of-theories-of-change-danish-and-international-perspectives?Itemid=75

Fagligt Fokus har haft en-to møder i 2013, hvor måling af advocacy (fortalervirksomhed) har været belyst med brug af Theory of Change (ToC).

Møderne har rejst en række spørgsmål til brugen af ToC. Det opleves i stigende grad som et formkrav fra Danida, men samtidig er der ingen mere konkrete anvisninger på, hvad der menes med en ToC, på hvilket niveau den forventes at blive anvendt og på hvilken måde.

Derfor har Fagligt Fokus taget initiativ til dette seminar, hvor en erfaren ’ToC praktiker’ vil give en grundlæggende introduktion til ToC og til mulige anvendelsesområder for CSOer.

Desuden har vi inviteret et panel af ressourcepersoner (danske og internationale), der kan belyse på hvilke områder ToC kan være relevant, og måske hvor det er mindre relevant.

For at indkredse dagsordenen for paneldebatten vil vi meget gerne have jeres input – så vi kan få belyst jeres mest ’brændende spørgsmål’’ om ToC.

Skriv til Søren Asboe Jørgensen på [email protected]

PROGRAM:

10.00 – 12.30: Theory of Change: key concepts and processes. Iñigo Retolaza Eguren, Independent consultant.

LUNCH

13.15 – 13.45: Preparing for moderated panel debate

13.45 – 15.00: Moderated debate around burning questions/issues from participants.

Moderator (ordstyrer): Lars Udsholt (DMR-U).

Panelists:

* Zaira Drammis (ActionAid/UK),
* Charlotte Ørnemark (NCG),
* Marlene Sønderskov (Strategihuset)
* South representative (to be confirmed)
*Iñigo Retolaza Eguren

15.00 – 15.30: The way ahead for Fagligt Fokus (eg. working group)

Læringsproces i 2014

Det er vores håb, at vi med afsæt i seminarets læring kan lave en proces i 2014, hvor vi i en arbejdsgruppe af interesserede organisationer kunne udarbejde en enkel tilgang til ToC og dens mulige anvendelse.

Formen på en sådan ToC tilgang kunne være inspireret af det materiale, som er blevet lavet omkring ”The Change triangle”.

Særlig relevant for de nye rammeorganisationer:

Overvejelser om ToC er måske særlig relevant for de nye rammeorganisationer; ikke mindst fordi Danida syntes at lægge mere og mere vægt på at rammeorganisationer kan forklare deres impact set i forhold til deres forandringsteori.

Den såkaldte RAM-proces er et af de områder, hvor ToC måske vil være af særlig relevans.

Kriterie 3.1 ”Strategic focus and goals / Logic of intervention” lægger på mange områder op til, at rammeorganisationer skal være i stand til at beskrive deres strategi i en form, hvor ToC kan være meget nyttig.

Hvad er de centrale spørgsmål til ToC?

Derfor vil vi gerne tilrettelægge dagen, så den så vidt muligt er relevant for organisationer med udfordringer, som ligner de nye rammer.

Vi har derfor – på forhånd – bedt de nye rammeorganisationer bidrage med de spørgsmål, de ser som de mest centrale og udfordrende i forbindelse med at indarbejde ToC i deres arbejde.

Seminarets paneldebat (styret af Lars Udsholt) vil således blive struktureret omkring spørgsmål, som de nye rammeorganisationer har meldt ind på forhånd.

Spørgsmålene vil vi forsøge at behandle tematisk i forhold til fire temaer:

1) Theory of Change –key concepts and processes

2) Practical application of Theory of Change – how to do it

3) Theory of Change and M&E

4) ToC adaptability to existing logic models (LFA, Outcome mapping etc.)

Hent arbejdspapirer i januar- se også
http://fagligtfokus.ngoforum.dk/index.php/arrangementer/kommende-arrangementer/seminar-the-use-and-misuse-of-theory-og-change

Det er håbet, at vi med denne tilgang kan få beskrevet såvel de muligheder der ligger i ToC, som de udfordringer der er.

For at understøtte den faglige diskussion har vi bedt en række oplægsholdere om at lave korte papirer til brug for seminaret. Disse vil blive lagt på hjemmesiden 9. januar. og har følgende arbejdstitler:

* Iñigo Retolaza Eguren: “Key concepts, approaches and processes of ToC”.

* Zaira Drammis: “A critical perspective on using ToC. Do’s and don’t’s”

* Charlotte Ørnemark & Marlene Sønderskov: “Discussion paper on experience of selected Danish, Swedish and Dutch CSOs on use of ToC for planning and monitoring of advocacy”.

Et par bud på hvad ToC er:

Rick Davies, an influential monitoring and evaluation specialist, defines a theory of change simply as: ‘The description of a sequence of events that is expected to lead to a particular desired outcome’

The Comic Relief review (2011) puts forward a learning-based defined theory of change as: ‘Theory of change is an on-going process of reflection to explore change and how it happens – and what that means for the part we play in a particular context, sector and/or group of people.

* It locates a programme or project within a wider analysis of how change comes about.
* It draws on external learning about development.
* It articulates our understanding of change – but also challenges us to explore it further.
* It acknowledges the complexity of change: the wider systems and actors that influence it
* It is often presented in diagrammatic form with an accompanying narrative summary.’