Tid: 13/12/2023 09:00 til 13/12/2023 10:00

Sted: Nørregade 6, 3. 1165 København K

Arrangør: Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD

Taiwan til valg: demokrati eller Kina

Den 13. januar 2024 går befolkningen i den lille østat Taiwan til valg – valget mellem demokrati eller Kina, men hvad har det med Danmark at gøre?

Taiwan er et af de mest demokratiske lande i sin region og står i skarp kontrast til det mere og mere aggressive autokratiske Kina. Og netop relationen til landets enorme nabo er et af valgets helt store stridspunkter.

I praksis er Taiwan en selvstændig stat, men Kina har aldrig anerkendt landets uafhængighed. Kina afholder jævnligt militærøvelser faretruende tæt på østaten. Samtidig har præsident Biden proklameret, at USA griber ind, hvis det kommer til en kinesisk invasion af den frie stat.

Valget i Taiwan, hvor Kina vil sætte alt ind på at få det mere Kina-venlige oppositionsparti til magten, er derfor ikke kun et indenrigsspørgsmål om en politisk valgkamp – men kan udvikle sig til en stormagtsstrid mellem Kina og USA.

DIPD har onsdag den 13. december kl. 9 – 10 inviteret forfatter af bogen ”Kampen om Taiwan”, Jonas Parello-Plesner, samt et politisk panel ind for at debattere hvorfor, valget på den lille ø, der er mindre end Danmark, er så afgørende for resten af verden.

Det politiske panel består af:

– Michael Aastrup Jensen, Udenrigs- og udviklingsordfører for Venstre, og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn
– Karsten Hønge, Udenrigsordfører for SF og medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn
– Trine Pertou Mach, Udenrigs- og udviklingsordfører for Enhedslisten og medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn

Eventen kræver tilmelding, og der er begrænset antal pladser. Tilmeld dig her: https://dipd.dk/arrangementer/taiwan-til-valg-demokrati-eller-kina