Tid:
Sted:
Arrangør: N/A
Workshop om mikrofinans og finansierng af små virksomheder
Workshop ledet af Lone Søndergaard og arrangeret i samarbejde mellem Uddannelsesnetværket, Børne- og Ungdomsnetværket og det relativt nystiftede Dansk Forum for Mikrofinans (DFM)
Tid: Torsdag d. 28. oktober, kl. 09:30 – 16:00
Sted: IBIS, Nørrebrogade 68 B, 3. sal, 2200 Kbn N
Tilmelding: Senest den 25. oktober via
Workshop ledet af Lone Søndergaard og arrangeret i samarbejde mellem Uddannelsesnetværket, Børne- og Ungdomsnetværket og det relativt nystiftede Dansk Forum for Mikrofinans (DFM)
Tid: Torsdag d. 28. oktober, kl. 09:30 – 16:00
Sted: IBIS, Nørrebrogade 68 B, 3. sal, 2200 Kbn N
Tilmelding: Senest den 25. oktober via
http://www.uddannelsesnetvaerket.dk/events.php?mode=submit2event&iEventID=310
Praktisk Information
Deltagelse i workshoppen er gratis for medlemsorganisationer i de 3 netværk (ansatte, frivillige og medlemmer af organisationerne). Hvis du er medlem af én af disse organisationer bedes du oplyse det ved tilmelding.
Andre er meget velkomne til at deltage i workshoppen mod et gebyr på 250 kr. Hvis du ikke er medlem af én af vore medlemsorganisationer bedes du indbetale dette beløb senest den 25. oktober 2010. Beløbet bedes indsat på Ibis’ konto i Nordea: 2191 5497-220-744. Betalingen skal mærkes med dit navn samt referencen: EI 28-10-10.
BAGGRUND
Unge udgør i dag den største andel af verdensbefolkningen nogensinde, og repræsenterer dermed et kæmpe potentiale – og samtidig en stor risiko, hvis deres potentiale og energi ikke aktiveres i en positiv retning.
Uddannelsesniveauet i u-lande er forbedret betydelig over de sidste 10 år, og flere og flere færdiggør grundskole og anden uddannelse. Desværre er jobmulighederne ikke fulgt med, og mange uddannes derfor til arbejdsløshed. Halvdelen af de 1,3 milliarder unge mellem 15 og 24 lever for under 2 dollar (10-11 kr.) om dagen.
Hvis de unges store potentiale skal realiseres, er der behov for finansielle services tilpasset de unge. Desværre har unge ofte sværere ved at få adgang til finansielle services. De kan ikke stille sikkerhed mod et lån, de bliver valgt fra i spare-låne grupper, og generelt er finansielle produkter sjældent tilpasset de unges situation.
Mikrofinans (små lån) har eksisteret i århundreder og spirede i sin moderne form frem i Latinamerika og Bangladesh i 1970’erne. Siden Muhammed Yunus og Grameen Bank i 2005 vandt Nobels Fredspris har mikrofinans været et kendt begreb, men hvad dækker begrebet over?
En professionel og i stigende grad kommerciel industri? Eller et udviklings-redskab, der kan skabe empowerment, demokratisering og fattigdoms-reduktion? Og hvordan kan mikrofinans benyttes til at realisere unges potentiale? I workshoppen vil vi i fællesskab forsøge at besvare disse spørgsmål.
WORKSHOPPEN
Workshoppen byder på en kombination af faglige oplæg om mikrofinans og hvordan mikrofinans kan integreres i projektarbejdet, præsentationer af eksempler på Danske NGO’ers arbejde på feltet samt gruppearbejde, hvor vi designer og diskuterer mulige projekter. Der er fokus på aktiv deltagelse og erfaringsudveksling.
FACILITATOR
Workshoppen bliver faciliteret af Lone Søndergaard, der har arbejdet med mikrofinans og finansielle services i 3-4 år. Lone var en del af MYC4s opstarts og vækst periode, og arbejdede primært med MFI partnerne i Østafrika.
Dette har givet hende indblik i positive og negative sider af mikrofinans sektoren samt udfordringerne i det daglige arbejde med mikrofinans. I 2008 med-underviste hun på faget ”Poverty and Business – the case of microfinance” på Københavns Universitet.
I øjeblikket arbejder hun med private equity investeringer i SMEs og MFIs i Østafrika, og er samtidig tovholder på en DFM undersøgelse af danske organisationers involvering i mikrofinans. Lone har tidligere arbejdet for Danida samt NGO’er i Danmark og Indien.
PROGRAM
09.00-09.30
Morgenbrød, kaffe og networking v. netværkskoordinatorerne
09.30-10.00
Velkomst. Præsentation af deltagere og program, v. netværkskoordinatorerne
10.00-12.00
Faglige oplæg:
* Unge og små virksomheder
* Mulige finansieringsformer: mikrofinans og investeringer
* Mulige integreringsformer i projektarbejdet Lone Søndergaard
12:00-12:45
Frokost
12:45-13:45
Cases: Eksempler på Danske NGO’ers arbejde med mikrofinans v. Maria Ploug Petersen, CARE Danmark og Mia Neumann, Dansk Flygtningehjælp.
13.45-15.30
Gruppearbejde: Opgaven er at udvikle det ideelle mikrofinansprojekt indenfor definerede rammer
15.30-16.00
Opsamling og evaluering v. netværkskoordinatorerne