Kamp mod sexmisbrug af filippinske børn tog sidste runde af Tabersagen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tre politikere valgte den i lobby-testen, det samme gjorde journalist Lars Fogt i skandaletesten og en mødregruppe i følelsestesten. Kamp mod sexmisbrug af (gade)børn i Filippinerne blev onsdag den mest støtteværdige “tabersag” i kategorien børn i DR 3s programserie, hvor velgørenhed vendes på hovedet.

For konkurrencen går ud at ignorere de sager, der normalt klarer sig godt, når det gælder om at skaffe penge fra danskerne og opnå opmærksomhed i medierne.

Til gengæld koncentrerer DR 3 sig om de sager, der ikke formår dette. Sager, som nok er vigtige, men slet ikke får den støtte, de burde være berettiget til.

Til sidst vælges én vindersag ud blandt 30 sager, som præsenteres i fem programmer med seks af gangen.

Senest var seks kandidater til vurdering hos dommerne i kategorien børn i seriens femte og sidste program før finalen, og tre gik videre til aftenens endelige afgørelse i dommerpanelet.

Blandt dem var hverken støtte til Danmarks Julemærkehjem for overvægtige børn, psykologhjælp og legegrupper for traumatiserede børn i Gaza eller bedre skoler og undervisning til børn i Nicaragua i Mellemamerika.

Omskæring og feriehjælp
Videre gik derimod bekæmpelse af omskæring af piger i Danmark. Omskæring rammer 140 mio. piger mellem fem og 14 år verden over, men tallet for Danmark findes ikke – og det betragtede dommerne som en markant svaghed, da de foretog deres afsluttende votering.

Videre gik også hjælp til, at fattige og udsatte danske børn kan komme på ferie – og så vinderen, præsenteret af den lille NGO, Stairway Danmark.

Da det kom til stykket, var dommerne ikke i tvivl. De var oprørte over de omfattende overgreb mod børn i det fjernøstlige ø-rige og fandt, at Stairway Danmarks målbevidste indsats for at oplyse politifolk, præster m.fl. om de ekstremt udsatte børns kår var en god vej at betræde.

Det blev oplyst i programmet, at 1,4 millioner børn verden over udsættes for overgreb i en veritabel sex-industri, der behandler dem som varer.

Advokat Gry Rambusch fra dommerpanelet fandt, at forskellen mellem de to sidste kandidater i feltet var, at feriehjælpen til danske børn alt andet lige går til at forsøde deres tilværelse, mens indsatsen i Filippinerne retter sig mod direkte og alvorlige overgreb.

Finale d. 12. marts
“Tabersagen” sætter i fem programmer fokus på 30 værdigt trængende sager, der af den ene eller anden grund har svært ved at brænde igennem i offentligheden og stiller spørgsmålet om det er de rigtige sager, vi støtter, når vi giver til velgørenhed.

Værten, Emil Thorup, vil finde den ultimative tabersag, der kommer til kort i kampen om penge og opmærksomhed, men som netop derfor nu får en chance for at opnå den støtte, der mangler.

Som præmie får den vindende tabersag hjælp fra DR 3s seere til at opnå den opmærksomhed og gennemslagskraft, den har brug for.

Det sker, når programserien kulminerer med et finaleshow onsdag aften d. 12. marts, som sendes direkte på kanalen fra kl. 21.20. Her kåres den ultimative tabersag mellem fem finalister.

De fem er tuberkulose, regnskovene, sult i Sahel /tørke i Afrika, toiletter i slummen og sexmisbrug af filippinske børn.

Tuberkulose vandt kategorien sygdomme, regnskovene kategorien natur og dyr, sult i Sahel sejrede i krig og katastrofer, toiletter i slummen i alternative løsninger og sexmisbruget i Filippinerne i kategorien børn.

Man kan (gen)se femte del af “Tabersagen” på http://www.dr.dk/tv/se/tabersagen/tabersagen-5