Det kan fra næste uge muligvis være forbi med EU’s bestræbelser på at nå op på et niveau af udviklingsbistand, der svarer til mindst 0,7% af den samlede økonomi.
Det er dette niveau, FN anbefaler, at rige lande bidrager med til verdens fattige.
Tirsdag mødes EU’s udviklingsministre – heriblandt den danske handels- og udviklingsminister Mogens Jensen – og de kan her endegyldigt give dødsstødet til et mål, som EU har haft i adskillige årtier.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Concord Europe.
Hvis det sker, vil tiltaget samtidigt komme i en skæbnestund for EU, klodens fremtid og – ikke mindst – verdens fattige.
I juli afholder FN nemlig en international konference om udviklingsfinansiering. Her skal verdens nationer – rige som fattige – nå frem til en aftale om finansiering af udvikling. Senere på året skal de nye bæredygtige udviklingsmål og en international aftale om klimaet efter planen vedtages.
”Hvis EU ikke kan genbekræfte udviklingsmålet, er der stor risiko for, at forhandlingerne falder sammen”, siger Sarah Kristine Johansen fra Globalt Fokus, en platform for danske organisationer, som arbejder med udvikling, og en del af Concord Europe.
Europa-Parlamentet vil fastholde målsætningen
Europa-Parlamentet har ligeledes sendt et stærkt budskab til ministrene om ikke at pille ved udviklingsmålet.
“EU bør vise politisk lederskab gennem hele processen med at definere en ramme for bæredygtig udvikling og fastholde sin position som betydelig donor for udviklingsbistand”, lyder det i en resolution, der tirsdag blev vedtaget med et stort flertal.
”Den (resolutionen) understreger, at udviklingsbistand stadig er et vigtigt instrument til at finansiere udvikling og beder medlemslandene om at genbekræfte deres mål for udviklingsbistand på 0,7% af BNP med 50% og mindst 0,2% af BNP øremærket til de mindst udviklede lande”, fremgår det af en pressemeddelelse på Parlamentets hjemmeside.
De fire repræsentanter fra Dansk Folkeparti stemte imod resolutionsforslaget til forskel fra resten af deres gruppe i Parlamentet. Alle andre danske medlemmer af Parlamentet stemte for (Ulla Tørnæs fra Venstre stemte ikke).
Alt i alt stemte 542 medlemmer for, mens 79 stemte imod.
Europa-Kommissionen har tidligere i en meddelelse om udviklingsfinansiering opfordret alle velstående lande til at bidrage med mindst 0,7% af deres samlede økonomi til udviklingsbistand.
Det er altså blandt medlemslandene, der er stemning for at lade målsætningen ryge.
Gammel målsætning
EU har længe forsøgt at få medlemslandene til at øge udviklingsbistanden til det anbefalede beløb. I dag er det kun Storbritannien, Danmark, Sverige og Luxemburg, der er oppe på det niveau. Det er også disse lande, der skulle være fortalere i EU for at fastholde målsætningen sammen med Finland og Holland.
Mogens Jensen er dermed blandt de ministre, der vil kæmpe for, at målsætningen bibeholdes.
På den anden side står en gruppe af lande anført af Frankrig og Tyskland, der sammen med EU-lande i øst og syd ikke ønsker at vedtage en tidshorisont for, hvornår udviklingsmålet skal opfyldes.
EU’s målsætning stammer helt tilbage fra 1970. I 2005 bekræftede man igen målet, og besluttede sig for, at det skulle opfyldes i 2015. Det lod sig ikke gøre, så i stedet var planen, at der skulle fastsættes en tidshorisont for opnåelsen af målet i år.
Nu er anbefalingen imidlertid i fare for at ryge helt af bordet.
Dårligt signal i ”verdens vigtigste år”
Hvis EU ikke kan genbekræfte hensigten om at hæve udviklingsbistanden til det anbefalede niveau, vil det ganske givet skabe en dårlig stemning i de vigtige forhandlinger, der er på bordet i sidste halvdel af 2015.
”Verdens vigtigste år” starter for alvor i juli, hvor man skal nå til enighed om en aftale om udviklingsfinansiering. Herefter skal FN’s bæredygtige udviklingsmål vedtages i september. Året skulle gerne slutte med enighed om en international klimaaftale i Paris i december.
Der er ingen tvivl om, at vejen bliver noget mere kringlet og opadgående, hvis ikke EU kan bekræfte, at man vil kæmpe for at imødekomme FN’s anbefaling. Samtidigt vil dette budskab lette presset på andre velstående nationer, som heller ikke holder et prangende niveau for udviklingsbistand.
”EU sender både et signal til de fattige lande, men også til andre donorer som USA, Canada og Australien, der heller ikke lever op til FN’s anbefalinger”, siger Sarah Kristine Johansen.
Der er derfor pres på europæiske udviklingsministre, der mødes tirsdag. Om presset virker ved vi mere om tirsdag, når mødet i Udenrigsrådet er afsluttet.
Man kan læse mere om mødet her: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2015/05/26/