”En afskyelig forbrydelse mod menneskene”. Sådan kaldte Mahatma Gandhi det kastesystem, som diskriminerer millioner af mennesker, udelukkende fordi de er født ind i en bestemt kaste.
ANMELDELSE af ”Outcast – The Repressed People of Asia”
Af Lis Garval
Medlem af U-landsnyts redaktionsledelse
Jakob Carlsen siger det med kameraet.
I sort-hvide billeder dokumenterer han i ”Outcast – The Repressed People of Asia” den elendighed, som er tilværelsen for millioner af kasteløse i Indien, Nepal, Bangladesh og Pakistan. En elendighed, som de fødes ind i. Han sætter ansigter på en af de største menneskerettighedskrænkelser i verden i dag.
”Outcast” er en imponerende fotodokumentation, et i bogstaveligste forstand digert værk. Flere end 200 sider i mammutformat. Fotos som griber og holder fast. Fotos som ryster, som giver kuldegysninger. De få glade billeder kan tælles på en hånd.
Uddybende billedtekster findes bag i bogen. Og godt det samme. Fotografierne behøver ikke forklarende ord.
Jakob Carlsens fotoværk er dog ikke uden ord. På fornem gives i hvert af bogens 22 kapitler faktiske oplysninger om de kasteløses vilkår, og der gives eksempler på, hvad det vil sige at være kasteløs.
Der fortælles om livegenskab, om ham, der samler skrald, så det løber ned over ansigtet, om kloakarbejderen, der arbejder med de bare hænder, om Ganji, der syr sko 18 timer om dagen og Krishnaveni, der i sin trækvogn henter lig, som ingen vil kendes ved.
Der er også ord til de fotos, som viser, hvordan en død mand gøres parat til ligbrændingen: Han får barberet sit hoved, bliver vasket, pakkes ind i hvidt bomuldsklæde og lægges på bålet. Alt sammen arbejde for kasteløse.
Fastholdes på bunden
Der er formentlig omkring 260 millioner kasteløse i verden i dag. Hovedparten lever i Indien, hvor hver sjette er kasteløs. Selv om den indiske forfatning sikrer alle borgere menneskerettigheder uanset kaste og køn, lever kastesystemets diskrimination videre.
I mange områder af Indien forbydes de kasteløse adgang til templer, offentlige bygninger og private huse, og de kasteløse må ikke praktisere hindu-ritualer på samme måde som andre kaster.
Men værst af alt er, at de fastholdes i fattigdom, i deres traditionelle beskæftigelser, som er de laveste i samfundet: Det er de kasteløse, der fjerner affald, tager sig af døde mennesker og dyr, tømmer latriner og er gadefejere. Men de kan også være smede og skræddere, hvortil kommer de mange, der arbejder som landarbejdere i en slags livegenskab.
Fornem fotodokumentation
Jakob Carlsen rejste i Indien, Nepal, Bangladesh og Pakistan mellem 2004 og 2009, med det ene formål at dokumentere diskrimineringen af de kasteløse.
Han har vist sine fotografier på flere udstillinger, og i 2009 fik han ”World Understanding Award” ved Picture of the Year International.
Fotografierne er nu samlet i ”Outcast”, der er udgivet med støtte fra blandt andre International Dalit Solidarity Network, som har hovedkontor i København.
Det er en imponerende billedskildring af en menneskeretskrænkelse, som var på den afgåede regerings dagsorden. Udenrigsminister Lene Espersen fremhævede således i december 2010, under et besøg i Indien, over for sin indiske kollega, at kastediskrimination er en af Indiens store udfordringer.
Må ”Outcast” finde vej til den ny udenrigsministers kontor. Det fortjener den fornemme fotodokumentationen, og det fortjener de kasteløse.
”Outcast – The Repressed People of Asia”.
Fotograf Jakob Carlsen, 220 sider stort format.
Forlaget Ajour. Vejl. Pris 388.