Vandet flød gennem gader, bygninger og metroer i flere kinesiske byer denne juli. Ifølge det statslige kinesiske medie Global Times har vandmængderne ført til 63 døde og over 24.000 kollapsede huse.
De katastrofale ødelæggelser kom som følge af ekstrem regn i provinsen Henan. Den største by i området, Zengzhou, fik på tre dage nedbørsmængder, som svarer til et gennemsnitligt år, skriver BBC. Ifølge beretninger og videoer på sociale medier har passagerer i metroen stået i vand til halsen.
Det handler om overlevelse
Det er bestemt ikke første gang, at Kina oplever slemme oversvømmelser. Derfor er der også blevet satset på at værne byerne mod vandmasserne.
Satsningen har primært fokuseret på de såkaldte ”svampebyer”. Idéen blev udtænkt af landskabsarkitekten Kongjian Yu, og konceptet er siden blevet til en del af strategien for byplanlægning i Kina. Hovedformålene med svampebyerne er at værne mod oversvømmelser, forhindre forurening samt at genbruge regnvandet.
Det kan forhindre store katastrofer, og planlægning af land og by handler i bund og grund om overlevelse, forklarer Kongjian Yu i et tidligere interview foretaget af American Societies of Landscape Architects.
”Det bør handle om overlevelse, ikke fornøjelser eller pynt. Det bør være for overlevelse, fordi vi nu som mennesker er på kanten af overlevelse. Særligt i Kina er vi på kanten af overlevelse. Vi har en alvorlig mangel på vand, og vores vand bliver forurenet. 70 procent af vores grundvand er forurenet. Og grundvandet falder. Vi er på kanten af overlevelse, fordi vi kun har syv procent af verdens naturressourcer – vand, energi – men vi skal tage os af 20 procent af verdens befolkning. Dette er et spørgsmål om overlevelse.”
32 pilot-svampebyer
I 2013 iværksatte den kinesiske regering indsatsen for at gøre byerne mere modstandsdygtige over for oversvømmelser. 32 byer blev udpeget til at indgå i et pilotprojekt med områder, hvor konceptet om svampebyer skulle indarbejdes, skriver den grønne organisation The Nature Conservancy, som selv har samarbejdet med myndighederne om strategien i byen Shenzhen.
Konceptet handler om at anlægge grønne arealer og vådområder, der kan absorberer vandmængderne. Regnhaver med særlige planter på skrænter skal lagre vandet og kan samtidig hjælpe med at rense det for kemikalier. Der bliver også bygget gennemtrængelige fortove – kaldet permeable fortove – som vandet kan sive igennem. Vandet bliver ledt ned i tanke og beholdere i undergrunden, som først udleder det, når vandstanden i floderne er tilstrækkeligt lav.
Målsætningen er, at 70 procent af vandet skal genbruges frem for for at blive forurenet af spildevand eller andet.
Disse områder er blevet oprettet i mange byer, også i hovedstaden Beijing. I et nyoprettet område kaldet Green Valley i forstaden Tongzhou har der været samarbejde med Københavns Kommune. Samarbejdet er støttet af Danida og har primært handlet om erfaring- og vidensdeling. Danske virksomheder som Grundfos har også bidraget med teknologi og ekspertise til de kinesiske svampebyer.
Er myten om svampebyer blevet brudt?
BBC’s kinesisksprogede side har efter oversvømmelserne i en artikel nævnt, at der er blevet brugt 7,7 milliarder dollars på at oprette en svampeby tæt på Zengzhou, men at de massive ødelæggelser synes at pege på, at konceptet ikke virker efter hensigten.
Det statslige kinesiske medie Global Times har imidlertid talt med en ekspert, der peger på, at de enorme vandmasser i byen i juli var en hændelse, som blot sker en gang på et århundrede, og at der næppe ville være mange forsvarsværn mod denne type af ekstremer.
En ekspert fra Siegen Universitet, som Deutche Welle har talt med peger ligeledes på, at nedbørsmængderne var ekstreme.
“Det er næsten en uafbrudt flod fra oven. Ingen drænsystemer i verden kan håndtere det,” siger han.
En anden ekspert fortæller til det tyske medie, at der faldt 600 liter nedbør på 72 timer, hvilket er 200 liter om dagen i tre dage. På trods af svampebyer, Paris-aftalen og tiltag mod klimaforandringer stiger den globale temperatur stadig. Derfor er det næppe sidste gang, at svampebyerne kommer på overarbejde.