Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
FN’s Klimapanel har præsenteret sin nye rapport i København. Den advarer om, at konsekvenserne af at fortsætte som hidtil er katastrofale, og anbefaler et stop for fossile brændstoffer.
Videnskaben har talt: Det er faretruende snart eller aldrig!
Sådan lyder budskabet fra FN’s Klimapanel til verdens ledere i den længe ventede rapport, der blev offentliggjort i København søndag.
Rapporten advarer om, at klima-forandringerne vil være voldsomme, gennemgribende og uoprettelige (severe, pervasive and irreversible), hvis udledninger af klimafjendtlige gasser fortsætter som hidtil.
Det betyder ifølge panelet, at fossile brændstoffer skal udfases nu og være en saga blot i år 2100.
“What they have said is that we must get to zero emissions, and that’s new”, siger Samantha Smith fra WWF til BBC.
Den Femte statusrapport for klimaet
Det er femte gang, at verdens fremmeste klimaforskere samles i FN-regi for at gøre status over klodens tilstand. Den offentliggjorte rapport er således den femte af slagsen, siden FN’s Klimapanel færdiggjorde den første i 1990.
Arbejdet er delt ud i tre arbejdsgrupper, der hver især har publiceret en rapport. Søndag blev sammenskrivningen af disse beregninger og konklusioner således præsenteret for offentligheden.
Alverdens klimaforhandlere har siden onsdag diskuteret den endelige formulering af syntese-rapporten, der er på omkring 40 sider. Her har de enkelte lande haft indflydelse på, hvordan rapportens ordlyd skulle være.
Lækkede dokumenter har tidligere vist, hvordan EU og USA har argumenteret for at inddrage mere information om konsekvenserne af klimaforandringer for rigere lande. De ønsker yderligere, at forskningsresultaterne bliver formidlet så de er mere tilgængelige for personer, der ikke nødvendigvis har videnskabelig baggrund.
Det olieproducerende land Saudi Arabien ville derimod gerne have haft mere fokus på et fald i globale temperaturstigninger siden 1998, skriver Deutche Welle.
Business as usual har katastrofale konsekvenser
Rapporten fra FN’s Klimapanel konkluderer som ventet, at klimaforandringerne med ”ekstrem sandsynlighed” er menneskeskabte. Det er i den forbindelse vigtigt at bemærke, at panelet altid sætter en sandsynlighed på konklusionerne i rapporten. Formuleringen betyder derfor i praksis, at der er stort set universel konsensus blandt forskerne om udsagnet.
Det fremgår af rapporten, at økonomisk vækst og befolkningstilvækst er de væsentligste årsager til de uønskede klimatiske forandringer.
Yderligere kan man i rapporten læse, at byrderne af klimaforandringerne – som den globale økonomi i øvrigt – er meget ulige fordelt.
De ændrede klimatiske forhold vil have konsekvenser for bl.a. fødevaresikkerheden, adgang til vand og sundhed. Det kan føre til konflikt og flygtningestrømme.
”From a poverty perspective, climate change impacts are projected to slow down economic growth, make poverty reduction more difficult, further erode food security, and prolong existing and create new poverty traps, the latter particularly in urban areas and emerging hotspots of hunger”, lyder det i rapporten.
“Rapporten sætter skriften på væggen om den barske fremtid, der venter os, hvis ikke vi griber til handling nu. Den tegner et rystende billede af mangel på mad, udryddelse af dyrearter og et stigende antal naturkatastrofer, som vil fortsætte med at gå værst ud de fattigste. Regeringerne kan ikke fortsætte med at ignorere advarslerne og omgå deres forpligtelser”, siger Harjeet Singh, International Manager for Climate Change and Resilience ( modstandskraft) i ActionAid.
Slut med fossile brændstoffer
Rapporten konkluderer, at det skal være slut med udledninger af drivhusgasser fra fossile brændstoffer.
“It’s very clear from the report that fossil fuels have had their day,” siger Professor Arthur Petersen, et medlem af den hollandske regerings hold i København, ifølge BBC.
Det betyder ifølge den britiske mediegigant en drastisk bevægelse væk fra kul og over til vedvarende energi.
“Scientists are telling us we must stop our climate-polluting way of producing energy if we want to stand a chance to avoid the worst impacts of the climate crisis,” siger Dipti Bhatnagar, koordinator for klimaretfærdighed og energy, i en pressemeddelelse.
Friends of the Earth anbefaler en drastisk reduktion af kulstof-udledninger, et stop for fossile brændstoffer og afskovning, at opbygge rene, bæredygtige lokalt-baserede energi løsninger samt en omstilling af vores fødevaresystem.
København lurer stadig som ”spøgelse” i klimaforhandlingerne
Konklusionerne fra klimapanelet blev præsenteret i Tivoli Congress Center søndag, og København er derfor igen en hot internationalt by for klimainteresserede.
Sidste gang var i 2009, hvor alle forventede, at en international aftale ville blive indgået, men topmødet fejlede.
Det var dengang, København en kort tid var kendt som Hopenhagen. Der er også bred anerkendelse af Danmarks indsats for klimaet, men alligevel er der et vist traume over København som klimaby.
I dag bliver COP15-forhandlingerne i København nemlig mest nævnt til skræk og advarsel om, hvor galt det kan gå.
København bliver ofte set som et ”spøgelse” i forhandlingerne på grund af de store forventninger til en aftale ved mødet, hvilket har gjort, at klimaforhandlere siden da har været forbeholdne overfor at tale forventningerne op.
Forventningerne er dog alligevel skruet lidt op i forhold til indgåelse af en aftale i Paris i december 2015, hvor der efter køreplanen skal ske et gennembrud. Derfor ses forskernes budskab i rapporten som et vigtigt input til forhandlingerne om et års tid.
“It will be the document for the Paris summit”, siger professor Arthur Petersen, et medlem af den hollandske regerings delegation ved mødet.
“It is the last word that science will have in this process,” supplerer Alden Meyer fra the Union of Concerned Scientists, som er observatør ved topmødet.
Inden da forestår imidlertid en vigtig runde klimaforhandlinger i Perus hovedstad, Lima, om en måneds tid.