Kofod: Her er 2 forslag til at sikre større folkelig forankring af bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Jeppe Kofod,
udenrigs- og udviklingspolitisk ordfører for Socialdemokraterne, indlæg i Politiken Søndag

På 2 områder har dansk udviklingsbistand de sidste år forandret sig markant – og desværre ikke til det bedre.

Regeringen har fastfrosset pengene til de største frivillige NGOer og beskåret midlerne til oplysning om u-landsarbejdet, som forestås af det folkelige Danmark, med mere end 30 millioner kr.

Dermed har VK hevet gulvtæppet væk under den folkelige forandring i udviklingsbistanden.

Socialdemokraterne mener, at det er en helt forkert udvikling. For der er faktisk meget, som folkelige organisationer gør meget bedre end staten. Derfor har Socialdemokraterne stillet 2 forslag, som sammen skal bidrage til øget folkelig forankring af dansk udviklingsbistand .

For det første skal fastfrysningen af midlerne til de store udviklings-NGOer ophæves, så midlerne til disse stiger i takt med den øvrige bistand.

NGOer kan opnå partnerskaber med tilsvarende organisationer i udviklingslandene, og det er afgørende for at hjælpe i skrøbelige stater, hvor den danske stat ikke kan samarbejde med de siddende magthavere, og for at opbygge et aktivt civilsamfund, som er et helt nødvendigt element i et velfungerende demokrati.

NGOerne har derfor en uundværlig rolle i dansk bistand, og det er derfor helt urimeligt at organisationer hvert år får relativt færre penge til deres arbejde.

For det andet skal oplysningen om u-landsarbejdet fuldstændig fornyes og forstærkes. For også her har regeringen fuldstændig amputeret de folkelige organisationers rolle.

Debat og viden, udviklingsarbejde og globaliseringens konsekvenser for verdens fattige er afgørende for at sikre den folkelige opbakning til udviklingsbistand .

For at få en bred vifte af forskelligartede oplysnings- og debataktiviteter, skal vi have de organisationer, der rent faktisk arbejder i udviklingslandene – de danske NGOer – til at give deres viden om håb og udfordringer i ulandene videre til danskerne.

Derfor har Socialdemokraterne stillet et forslag om en ny pulje til nyskabende oplysningsaktiviteter i Danmark.

Det lader heldigvis til, at det også er ved at gå op for regeringspartierne, at der er behov for ændringer. I de konservatives seneste udviklingspolitiske udspil var partiet enig i de 2 ting, Socialdemokraterne nu har stillet forslag om.

Senest har udviklingsministeren sagt, at hun gerne vil se på nye tiltag, der kan bidrage til øget folkelig debat.

Så hvis de borgerlige politikere har tænkt sig at holde, hvad de lover, er der heldigvis gode muligheder for, at vi igen kan gøre dansk udviklingsbistand til hele Danmarks bistand.

Jeg ser frem til at diskutere det med dem, når Socialdemokraternes 2 forslag skal debatteres i Folketinget onsdag (27. febr)., slutter Kofod.

Indlægget stod i dagbladet Politiken søndag den 24. februar 2008

Kilde: www.jeppe-kofod.dk