Sådan skriver to talspersoner for den frivillige temagruppe, Alternativ Fremtid, under Klimabevægelsen i Danmark søndag i en kommentar efter Paris-mødet.
COP 21 i Paris blev en succes for Frankrig og for det internationale system, og først og sidst for klimaet og for vores fælles fremtid. Aftalen i Paris er et vendepunkt.
Aftalen sætter målet for temperaturstigninger til under 2 grader, nemlig ned til 1,5 grader.
Samtidig er der en ambition om klimaneutralitet, som vil betyde at fossile brændsler skal udfases hurtigt i starten af anden halvdel af dette århundrede.
Aftalen i sin helhed er ikke så ambitiøs som vi kunne håbe på, men det er stadig en aftale der sender et helt entydigt signal om, at det nu er tiden til at lade de fossile reserver blive i jorden.
Alle investorer, herunder vore pensionskasser, skal skære livlinen over til kul, olie og gas ved at diveste – dvs. ved at sælge de aktier vi i stor målestok har.
Et wake-up call
For kul-, olie- og gasselskaber bør aftalen være et wake-up call.
Hvor 2 graders målet indebar at 80 pct. af verdens fossile reserver skulle blive i jorden, vil 1,5 graders målet i praksis betyde, at den fossile æra er godt og vel slut.
Der er absolut ikke plads til at tøve her. De fossile selskaber må acceptere at deres tid som vækstaktier er forbi, og at de omgående må indrette deres forretningsplaner efter det.
COP 21 i Paris er ikke alene det første topmøde, der leverer en aftale om en universel ramme for klimaet og et utvetydigt signal om handling.
Det er også det første topmøde, hvor den finansielle sektor valgte side til fordel for klimaet.
Fra nogle af verdens største pensionskasser, portefølgemanagers, forsikringsselskaber og banker, til the Governor of the Bank of England og bestyrelsesformanden for det internationale Financial Stability Board:
Alle har set skriften på væggen – og hvor pengene ligger i fremtiden: I de sektorer der arbejder med at udvikle en bæredygtig verden.
Tøvende danske pensionskasser
Desværre er de danske pensionskasser ikke ligeså fremsynede som pensionskasser og finansielle investorer i andre lande.
I Danmark vil vi i bevægelsen Ansvarlig Fremtid derfor sætte øget fokus på at vores pensionsmidler forvaltes i overensstemmelse med aftalen i Paris.
I praksis vil det betyde, at vi vil forstærke kravet til pensionskasserne om, at vores opsparede midler i pensionskasserne under ingen omstændigheder kan placeres i selskaber i den fossile sektor, som ikke har en klar forretningsstrategi i fuld overensstemmelse med Paris aftalen.
I praksis vil det betyde en strategi for afvikling af de fossile aktiviteter indenfor kul, olie og gas og en fuld omstilling til bæredygtige energiformer.
Alt andet vil være dybt uansvarligt – både for klimaet og for vores pensionsopsparinger, hvor vi risikerer at milliarder spildes i udsigtsløse og tabsgivende fossile investeringer, der modarbejder den grønne omstilling.
For Ansvarlig Fremtid (talspersoner)
Thomas Meinert Larsen
Jens Hørby Jørgensen
Ansvarlig Fremtid om Ansvarlig Fremtid
AnsvarligFremtid har siden sin begyndelse i 2013 sat fokus på konkrete måder til at bekæmpe klimakrisen og kul-, gas- og olieselskabernes overinvestering i at grave op, hvad vi skal lade ligge i jorden, hvis vi skal sikre jordens fremtid.
AnsvarligFremtid er en selvstændig temagruppe drevet af frivillige kræfter under Klimabevægelsen i Danmark (klimabevaegelsen.dk) med inspiration fra den amerikansk startede bevægelse 350 (350.org).
Vi er uafhængige af økonomiske og partipolitiske interesser.
E-mail: [email protected]
Yderligere oplysninger hos:
Thomas Meinert Larsen, talsperson,
mobil 22 71 70 58 og e-mail: [email protected]
Jens Hørby Jørgensen, talsperson,
mobil 25 68 22 55 oge-mail: [email protected]