Kommentar om Danidas tidsskrift Udvikling: Udvikling eller afvikling?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

2. marts 2004

Udvikling eller afvikling!

Så kom det langt om længe, signalet, der viser, at Udenrigsministeriets 30 år gamle blad om udviklingsbistand, ”Udvikling”, skal leve videre.

Udenrigsministeriet meddeler i et stillingsopslag, at bladet skal relanceres og søger ikke blot en redaktør, men minsandten også en journalist til bladet.

Ganske vist får journalisten også til opgave at levere stof til ministeriets nye hjemmeside, men det ligner alligevel en opprioritering af ”Udvikling”.

Det er glædeligt, efter at bladets skæbne i efterhånden et par år har svævet i det uvisse, og redaktørposten har været besat med skiftende – og glimrende – redaktører på freelance-basis.
Så langt så godt.

Men så havner ens ellers så optimistiske blik på opslagets sidste linier: ”Begge stillinger er honorarlønnede, og der tegnes kontrakt for et år ad gangen.”

Et år til ambitiøs relancering af et blad! Det er et isnende signal, ministeriet sender til håbefulde ansøgere. Et signal, der ikke kan opfattes anderledes end, at både redaktøren af og journalisten på ”Udvikling” sidder yderst på pindene i det store ministerium, langt nede i hierarkiet og med ekstremt beskeden sikkerhed i ansættelsen.

Jeg er ikke i tvivl om, at der er mange og gode ”forklaringer” på, at ansættelserne skal foregå sådan. Det har sikkert noget at gøre med Finansloven, stop for nye, faste stillinger og andre teknisk/bureaukratiske ting.

Men det rører ikke ved, at opslaget sender et forstemmende signal om, at kommunikation og formidling prioriteres rystende lavt af ministeriet.

Dette er ikke en kritik af enkeltpersoner eller afdelinger i ministeriet, for jeg ved, at der er mange, der gør et solidt og godt arbejde. Men tilsyneladende har de ikke gennemslagskraft på højere sted.

Spillet om Udenrigsministeriets bistandsinformation har for længst udviklet sig til en farce: I maj sidste år kom dét, der skulle vise sig at være sidste nummer af ”Danidavisen”, der blot opnåede en levetid på 3 år.

Ingen har nogensinde fortalt de undrende abonnenter, at bladet er lukket. Det holdt blot op med at komme. Og ”Udvikling”s skæbne har også i flere år været uvis.

Nu relanceres ”Udvikling” så. Lad os – trods opslaget – håbe, at det bliver en reel, helhjertet og ambitiøs relancering, og appellere til Udenrigsministeriet om at give”Udvikling”s nye redaktion sikkerhed, råderum, status og gennemslagskraft i ministeriet til at sikre et professionelt, levedygtigt blad.

Lad mig til sidst understrege, at jeg ikke søger nogen af de 2 stillinger og såmænd heller ikke havde gjort det, hvis der havde været tale om længere-varende ansættelser.

Jeg har gennem flere år bidraget til ”Udvikling” som freelance-skribent og bliver gerne ved med det.

Freelance-journalist Jesper Heldgaard (47), Vejle, har beskæftiget sig med Den 3. Verden og dansk og international bistand i en længere årrække og står i dag som en af landets mest erfarne og berejste u-landsjournalister.

Han har bl.a. bidraget til omfangsrige særnumre om lande som Eritrea, Ghana, Tanzania, Uganda og Vietnam i Udviklings serie om Danidas programsamarbejdslande. Serien løb op gennem 1990erne og omfattede indgående men let tilgængelige beskrivelser af næsten alle programlandene, herunder de politiske og økonomiske forhold og reportager fra dansk-støttede projekter og programmer.

Læs også “Tidsskriftet Udvikling relanceres”, dato 18.02.04, under rubrikken Arkiv ude i menuen til venstre.