Af Frederik Tillitz, U-landsnyt.dk
“Det er blevet spået, at Syrien efter en ende på konflikten vil have brug for ti år til at komme på fode igen. Andre taler om 35 år”. Sådan sagde UNDPs regionale chef for de arabiske stater torsdag på et møde om det plagede land, der fandt sted i FN Byen i København.
Skoldhede termokander og kildevand gik på runde mellem deltagerne i det tætpakkede konferencelokale, alt imens solen over Øresund reflekteredes ind af de mandshøje panoramavinduer i FN Byen i Nordhavn.
Det var milevidt fra borgerkrigens uhyrligheder, da FNs Udviklingsprogram (UNDP) og det Danske Udenrigsministerium inviterede til torsdagens konference om reaktionen på konflikten i Syrien.
Under arrangementet “Responding to the Crisis in Syria” talte UNDP’s regionale chef for Arabiske Stater, Sima Sami Bahous, og lederen af Danidas MENA-kontor for Mellemøsten og Nordafrika, Jens-Otto Horslund – se også http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/skiftedag-p-mena-kontoret
”Konflikten i Syrien er ikke blot en politisk krise, men også en udviklingsmæssig krise. Under nyhedernes overskrifter, som jeg ser som toppen af isbjerget, ligger et bjerg af udviklingsmæssige udfordringer”, indledte Sima Sami Bahous.
Samtidig med at den syriske Konflikt er på vej mod sit tredje år og over 100.000 menneskeliv er gået tabt, lægger den voksende flygtningestrøm stigende pres på Syriens nabolande.
Hører syrisk dialekt overalt
”Overalt i regionen kan man høre syrisk dialekt. Om det er i gaderne i Amman eller Beirut. Regeringerne og befolkningerne i nabolandene havde regnet med, at de kun skulle huse de syriske flygtninge for en midlertidig tidsperiode. Deres gæstfrihed er ved at være opbrugt”, forklarer hun.
De fortsatte kampe imellem regeringstropper og forskellige grene af oppositionen har nu fordrevet over to millioner syrere til landets nabolande, mens op mod fire millioner er på flugt internt i Syrien. Ifølge Sima Sami Bahous lægger den massive flygtningestrøm pres på hele regionen:
”I både Jordan, Libanon og Irak er tålmodigheden og midlerne ved at være tyndslidte. Regeringer taler om at lukke landegrænserne, hvis ikke den fornødne bistand modtages. Mangel på vand, lægemidler, skoleredskaber og olie er ved at undergrave udviklingen i hele regionen”, uddyber hun.
Sima Sami Bahous fortæller, hvad der netop nu er verdenssamfundets og UNDP’s topprioritet:
”Den politiske løsning er den vigtigste. Det er vores vigtigste opgave at få kampene og volden til at holde op. Det er blevet spået, at Syrien efter en ende på konflikten vil have brug for ti år for at komme på fode igen. Andre taler om 35 år”.
Ingen militær løsning
Jens-Otto Horslund og det Danske Udenrigsministerium er enige i Sima Bahous’ iagttagelser og supplerer:
”Der kommer ikke nogen militær løsning på konflikten. Vi må støtte den moderate opposition i et forsøg på at finde en fredelig politisk løsning. Men det bliver nødt til at være begge sider, der sætter sig ned og finder en ende på konflikten”.
Han mener desuden, at det i høj grad er i Danmarks og verdenssamfundets egen interesse at dæmme op for konflikten og stabilisere regionen:
”Det internationale samfund har været meget sent til at reagere på krisen i Syrien. Man kan sige, at vi som verdenssamfund har reageret på krisen EFTER krisen. Det er gået op for os, at hvis vi ikke gør noget, ender vi op med et endnu større problem,” anfører Jens-Otto Horslund med reference til, at et ustabilt og destabiliseret Mellemøsten danner grobund for ekstremisme.
Mellemøsten og Maghreb-landene i Nordafrika er de regioner i verden med den største demografiske andel af unge. Samtidig kæmper hele området med stor ungdomsarbejdsløshed. Ifølge Sima Sami Bahous skaber konflikt og destabilisering af regionen grobund for en yderligere radikalisering af sårbare unge.
”Vi ser, hvordan ekstreme grupper har stor succes i at hverve unge mænd i flygtningelejrene på den anden side af den syriske grænse. Det er et problem med uforudsigelige konsekvenser”, gør hun gældende.
Så selv om den syriske virkelighed kan virke langt fra udsigten over til Malmø, understreger Sima Sami Bahous verdenssamfundets fordele ved en løsning på den syriske konflikt:
”Fred i Mellemøsten er et vigtigt led i kampen for fred i verden. Det er i vores alles klare interesse at skabe stabilitet for befolkningen i regionen” afslutter hun.
Se også
http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/m-de-om-krisen-i-syrien-i-un-city