Kontanter hjælper ni millioner yemenitter et skridt væk fra hungersnøden

unicef
Forfatter billede

Projektet blev lanceret i midten af 2017, og denne uge blev den anden betaling til de mest sårbare yemenitter gennemført. En tredje betaling er planlagt til at finde sted i august 2018.

Fattigdom risikerer som bekendt at føre rigtig mange dårlige ting med sig, såsom børnearbejde og børneægteskaber, som begge er i fremmarch i Yemen lige nu – og derfor er det så vigtigt at give kontant hjælp til de nødlidende i landet, siger UNICEF mandag.

”Disse akutte pengeoverførsler bidrager til at afværge risikoen for hungersnød og give de mest udsatte familier mulighed for at købe mad og medicin til deres børn, hvoraf mange er underernærede. Det er også afgørende for at undgå familiernes negative overlevelsesmekanismer, såsom børnearbejde og børneægteskaber, som begge er i stigning i det krigshærgede Yemen”, siger Geert Cappelaere, der er regional direktør i UNICEF.

Fattigdom giver ekstreme valg

Yemens befolkning lider under flere års konflikt. De er truet af hungersnød og udbrud af kolera, vandig diarre og difteri.

I de sidste tre år er næsten 6.000 børn blevet dræbt eller såret, og landet er blevet ramt hårdt økonomisk af den langvarige konflikt.

På grund af fattigdom bliver familier tvunget ud i at tage ekstreme foranstaltninger for at overleve og kunne forsørge sig selv. Derfor er disse beløb så vigtige, understreger UNICEF.

Derfor kommer pengeoverførslerne som et livreddende tiltag for næsten en tredjedel af befolkningen i Yemen.

Umm Mohammed, der er mor til fire børn, var ude af stand til at give sin familie mad på bordet og i øvrigt sørge for dens mest basale behov. Derfor blev hun tvunget til at tage sin søn ud af skolen:

”Vi går igennem barske tider og lever af et enkelt måltid om dagen. Men med de kontanter, vi har fået, lykkedes det mig at få repareret min symaskine og købe stoffer og have kunder. De kontanter, jeg modtog, gjorde en stor forskel i min families liv,” fortæller Umm Mohammed.

Hendes 12-årige søn, Mohammed, siger:

”Da min mor bad mig om at holde op med at gå i skole, gik jeg ind på mit værelse og græd. Jeg var den bedste i min klasse. Vi var så fattige og ude af stand til at brødføde os selv. Nu er jeg tilbage i skolen. Jeg er så stolt af min mor, der kæmpede meget, men gav aldrig op.”

Dr. Asad Alam, som er Verdensbankens landsdirektør for Yemen, Egypten og Djibouti, siger, at Emergency Cash Transfer Project har ændret livet for millioner af yemenitter, der ikke har nogen anden indtægtskilde i denne vanskelige tid.

”Ved at give en grundlæggende indkomst hjælper programmet med at holde børn i skolen, giver midler til at købe mad og medicin og hjælper yemenitterne til at være klar til at få deres liv tilbage på sporet igen, når freden engang er genoprettet.”

Se en video om indsatsen her: