Kritik af regeringens udeblivelse fra HIV/AIDS-konference

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FN-topmøde om hiv/aids i New York uden dansk ministerdeltagelse.

Medlemslandene er inviteret for at gøre status over blandt andet målet om hiv-forebyggelse, behandling og omsorg til alle i 2010, som de forpligtede sig til i 2001.

Men Danmark og de nordiske lande prioriterer ikke mødet højt nok til at stille med en minister, mener kritikere.

Den globale hiv-epidemi er endnu ikke under kontrol. Hver gang to mennesker kommer i behandling for hiv, smittes fem nye.

Altså er verden langt fra at nå målet om, at alle skal have adgang til forebyggelse, behandling og omsorg i 2010.

Alligevel får topmødet i New York ikke besøg af Danmarks udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Ligesom det er tilfældet for Finland, Norge, Sverige, Holland, Storbritannien og Frankrig, er Danmarks delegation ledet af embedsmænd og ikke regeringsmedlemmer.

Danmarks udviklingsbistand til bekæmpelse af hiv/aids er ellers støt stigende, fordi sygdommen underminerer alle andre udviklingstiltag.

Henriette Laursen er direktør for AIDS-Fondet og deltager i topmødet som civilsamfunds-repræsentant.

Hun frygter, at det ringe fremmøde af regeringsmedlemmer på topmødet er et udtryk for en lav prioritering af emnet.

-Det er et meget uheldigt signal fra et land som Danmark, som ellers har profileret sig meget højt på hiv/aids-bekæmpelse, at vi ikke sender en minister til mødet. Det er stadig kun under halvdelen af medlemslandene, som gennemfører den helt nødvendige – men også kontroversielle – hiv-forebyggelse overfor sårbare grupper såsom bøsser, sex-arbejdere og stofbrugere.

Den manglende ministertilstedeværelse til mødet er i det lys meget ærgerlig, siger Henriette Laursen.

Blandt EU-landene er det kun Spanien, Portugal, Tyskland, Estland, Cypern, Bulgarien, Tjekkiet og Østrig, som møder med deres sundhedsministre.