Sidste uge var vi i læsehumør og fascinerede af spioner. I denne uge er der mere til de lyttende og filmentusiasterne, ikke mindst fordi Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Cinemateket igen i år slog dørene op til Docs & Talks.
Globalnyts anbefalinger til din weekend
Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.
Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.
Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.
Der er også en flot og tankevækkende udstilling fra en dansk stjernefotografs besøg på Vestbredden, du kan se gratis. God weekend og god fornøjelse!
HØR forhistorierne bag verdens værste diktatorer
Anbefalet af journalist Johanne Richter Larsen.
Tyranner, despoter, diktatorer, eneherskere, magtmennesker. Historien har – desværre – givet os mange af slagsen. De har vendt op og ned på historien og trukket blodige spor efter sig.
Hvad drev dem? Hvordan voksede de op? Hvordan slap de afsted med det, de gjorde? Hvilke konsekvenser fik deres beslutninger? Og hvad kan vi bruge den viden til i dag?
Nogle af de spørgsmål forsøger podcasten Real Dictators fra Noiser at svare på. Her er mange timers velproducerede historier om Lenin, Napoleon, Pol Pot, Hitler, Idi Amin, Gaddafi, Franco, Mao, og mange flere af historiens mest brutale diktatorer. Værten er den britiske skuespiller Paul McGann, der med en behagelig og indlevende stemme inviterer lytteren med bag om de afstumpede magtmænd.
Formatet blander detaljeret historiefortælling og dramatiske soundscapes med ekspert-interviews, øjenvidne-beretninger og insider-anekdoter. Fortællingerne foldes flot og malende ud gennem afsnit på cirka 50 minutters varighed.
Nogle af despoterne får flere afsnit, så du kan for eksempel lytte til fire timer om Robert Mugabe, der i fire årtier holdt Zimbabwe (tidligere Rhodesia) i et jerngreb. Det er en medrivende fortælling om en ung idealist og selverklæret Marxist, der bekæmpede de britiske koloniherrer og bragte sit land tilbage på afrikanske hænder, inden han selv stod i spidsen for et brutalt og korrupt regime.
Vi kommer også tilbage til hans fattige opvækst på landet, forholdet til hans mor, og vi hører en barndomsven fortælle, hvordan de hvide kolonialister afsprittede sofaen efter ham og den unge Robert Mugabe, når de havde været til te.
Du finder Real Dictators der, hvor du streamer dine podcasts.
SE en hæsblæsende togrejse gennem Ukraines ‘Røde Hungersnød’
Anbefalet af dokumentarist Benjamin Kodbøl.
Jeg havde oprindeligt planlagt at sidde i toget på vej mod Donetsk i Ukraine lige nu, men turen blev brat udsat, så jeg må i stedet fordybe mig i landets barske realiteter gennem nyhedsfladens levende billeder. Det er barske scener at se unge soldater i snedækkede skyttegrave i nærmest sibirisk kulde, mens Putins vinteroffensiv intensiveres.
Billederne ledte mine tanker hen på filmen Den Sorte Jord fra 2020. Thrilleren fortæller den sande historie om journalisten Gareth Jones, der i 1933 afslørede Stalins massive udsultning af sin egen befolkning i Ukraine. Begivenheden, som ukrainerne selv betegner ‘Holodomor’, kostede flere millioner mennesker livet.
Udover at være et veludført drama om et ofte overset folkedrab og den tids godtroenhed overfor Stalins kommunisme, er filmen også en æstetisk perle. Efterhånden som Jones rejser længere ind i Ukraine, bliver filmen mere dyster i sine virkemidler. Tungsind er følelsen, jeg sad tilbage med.
Instruktøren Agnieszka Holland antyder, at det var Mr. Jones’ afsløringer, der inspirerede George Orwells hovedværk, ‘Animal Farm’, men det er muligvis en løs påstand.
Den Sorte Jord er tilgængelig i bibliotekstjenesten Filmstriben, der også har værker af Tarkovsky og Klimov til rådighed, hvis du er interesseret i mere sovjetisk æstetik.
LYT til historien om DR Congos myrdede frihedsikon
Anbefalet af journalist og redaktør Morten Scriver Andersen.
DR’s podcast Bakspejl har de seneste år på skift dykket ned i vigtige begivenheder ude i verden, som har sat store globale aftryk, og omsat det til velfortalte og levende historier.
Det kan være kuppet i Chile, massakren på Den Himmelske Freds Plads, og senest er de i Drabet på Lumumba nået til historien om Congos første premierminister, Patrice Lumumba.
Det kan i forvejen undre, hvordan det enorme og ressourcerige land DR Congo fylder så lidt i de danske medier, og med denne podcast mindes vi ikke bare om Vestens uheldige hånd i Afrika, men også det enorme håb DR Congo engang var forbundet med. Og ikke mindst om et frihedsikon, som stadig hyldes i store dele af Afrika.
Lumumba deltog i de forhandlinger, der i 1960 førte til DR Congos selvstændighed fra at være den den belgiske Kong Leopolds personlige koloni – eller en fristat, som han kaldte det. Lumumba blev efterfølgende valgt som landets første premierminister, men året efter blev han dræbt på mystisk vis, angiveligt af politiske modstandere.
Podcasten optrevler den utrolige historie, som kom frem 40 år senere. Spoiler alert: Det bliver sandsynliggjort, at mordet blev udført af belgierne, at CIA havde en finger med i spillet, og at FN lod det ske med åbne øjne.
I podcasten bredes perspektivet også yderligere ud og undersøger, hvilken rolle Lumumba har spillet for idéen om et frit og forenet Afrika. Drabet på Lumumba er i to afsnit og kan høres på DR.dk.
DET KAN DU OGSÅ OPLEVE
Se stærke billeder af livet på i besatte Vestbred
Den prisbelønnede dokumentarfotograf Jesper Houborg var tre måneder i Vestbredden, inden krigen mellem Israel og Hamas brød ud. Her han sammen med lokale unge produceret en række hverdagsfortællinger i foto, video og tekst.
De små fortællinger skildrer bl.a. livet som ung i flygtningelejren Jenin og som aktivist i små landsbysamfund. Vi hører med de unges egne ord, hvorfor nogen insisterer på ikkevoldelig modstand mod det stigende antal israelske bosættere, mens andre ikke ser anden udvej end væbnet modstand.
Udstillingen står udendørs på Den Røde Plads på Nørrebro og kan ses gratis fra den 11. til den 27. januar.
Kom helt tæt på amerikanernes katastrofale exit fra Afghanistan
Årets udgave af Cinematekets og DIIS’s tilbagevendende Docs & Talks starter mandag den 15. januar. Et af programmets første arrangementer zoomer ind på Afghanistan med en dokumentarfilm af samme navn fra den britiske instruktør og tidligere marinesoldat James Glancy.
Filmen undersøger, hvilken forskel amerikanernes tilstedeværelse har gjort for almindelige afghanere, men midt under optagelserne annoncerer præsident Biden, at nu skal tropperne hjem. Filmholdet skildrer med indlevelse og suspense de voldsomt dramatiske dage, mens de stiller spørgsmålet: hvordan det kunne gå så galt.
Inden filmen er der oplæg ved en af Globalnyts tidligere skribenter, Ahmed Rashidi, der nu er forsker ved DIIS. Han stammer selv fra Afghanistan og har mistet både sin bror og sit ene ben i krigen.
Arrangementet starter 16.45 mandag den 15. januar, foregår på Cinemateket i København, og billetter kan købes her.
Senere samme aften byder Docs & Talks også på en paneldebat om krigen i Gaza, og mediernes tendens til at forenkle og polarisere konflikten.