Kvart milliard til borgerkrigsramte Sydsudan, uanset oliemilliarder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hvis et fattigt land som Sydsudan rammes af borgerkrig, bør det have stor dansk humanitær bistand, selv om Afrikas nyeste nation henter miliarder hjem fra sin olie. Det mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). 

“Sydsudan er et af de steder, hvor du stadigvæk har mest fattigdom i verden målt per indbygger. Allerede for tre år siden havde 1/3 af sydsudaneserne behov for humanitær bistand. Og den udfordring er ikke blevet mindre”, siger Mogens Jensen til DR online mandag.

Danmark har svaret ved at yde godt en kvart milliard kr. i år til nu.

Ministeren henviser til, at Sydsudan i snart et år har været hærget af en blodig borgerkrig mellem landets to største etniske grppper (dinkaer og nuer), der har ført til over 10.000 omkomne og drevet to millioner på flugt.

“De oliepenge, man får og rent faktisk kan bruge – de falder på et meget tørt sted, men det er ikke tilstrækkeligt”, siger han.

Før kampene begyndte mellem oprørere, der støtter landets fhv. vicepræsident Riek Machar, og soldater fra præsident Salva Kirs regeringshær, udvandt Sydsudan olie for angiveligt ca. 10 milliarder kr. om måneden. På grund af borgerkrigen er produktionen nu halveret, men ville stadig vække misundelse i mange fattige nationer.

Mogens Jensen peger på, at nogle af oliepengene bliver brugt til våben i borgerkrigen i stedet for mad til befolkningen. Og derfor er facit ifølge ministeren, at fire millioner sydsudanesere er i akut fare for hungersnød.

Han forsikrer om, at de danske bistandsmidler ikke havner i de forkerte hænder:

“Vi giver ikke penge gennem regeringen. Vi giver pengene via de internationale hjælpeorganisationer, som er i landet. Derfor er vi sikre på, at penge når ud til dem, som har behov for ressourcerne”, siger han.

Mange danske penge til Sydsudan

Danmark har et mangesidigt og mangeårigt engagement i Sydsudan.

Det omfatter både udviklingsbistand, freds- og stabiliseringstiltag, humanitær bistand og udstationering af militært personel fra forsvaret og civile eksperter, har U-landsnyt.dk tidligere gjort op.

Sydsudan var et slags “pet-project” for tidl. udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som sørgede for at der tilflød landet en strøm af danske u-landsmidler.

I realiteten har den danske indsats mest koncentreret sig om ambulancetjeneste i humanismens navn – egentligt udvklingsarbejde har som oftest ikke kunnet komme igang.

I april besluttede regeringen således at omlægge 45 mio. kr. – knap halvdelen af dette års udviklingsbistand – til akutte indsatser via FN og den regionale samarbejdsorganisation IGAD.

Regeringen bevilgede i maj yderligere 55 millioner kr. i akut nødhjælp til landets hårdt ramte befolkning.

Med ekstra 60 mio. kr. i  august har Danmark siden krisens udbrud ydet over en kvart milliard  (257 millioner) i humanitær bistand til Sydsudan – men samtidig altså måttet neddrosle sin egentlige udviklingsindsats betydeligt.

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-11-14/med-flyvende-pl-neklipper-til-verdens-yngste-natio

Meget mere om Sydsudan på http://da.wikipedia.org/wiki/Sydsudan

Udenrigsmagasinet Horisont handlede mandag aften (17.11.14) om krisen i Sydsudan. Her kunne man møde Reath, som efter 20 år rejser tilbage til sit hjemland for at gense sin familie. Mere på http://www.dr.dk/tv/se/horisont/horisont-103