Læge på udrykningshold for MSF i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Læge Mogens Bernsdorf Petersen rejser tirsdag til DR Congos hovedstad, Kinshasa, for Læger uden Grænser (MSF).

Herfra skal den 33-årige sønderjyde i et halvt år arbejde på et medicinsk udrykningshold, der med kort varsel reagerer på akutte nødsituationer rundt om i landet.

På grund af dårlig infrastruktur, et stort set ikke-eksisterende sundhedsvæsen og de mangeartede konflikter og sygdomsudbrud, der plager den store nation i Centralafrika, har Læger uden Grænser haft dette nødberedskab siden 1985 parallelt med mere langvarige projekter i landet.

Mogens Bernsdorf Petersen er født i Åbenrå og er uddannet fra Aarhus Universitet i 2005. Herefter tilbragte han sin turnusperiode på hjemegnen i Sønderjylland og arbejdede efterfølgende på onkologisk klinik på Rigshospitalet, hvor han nu er i gang med en ph.d. om brystkræft.

Ved siden af sit arbejde er Mogens Bernsdorf Petersen frivillig på Mændenes Hjem på Vesterbro, hvor han hjælper hjemløse, narkomaner og alkoholikere. På en måde kan det sammenlignes med at være udsendt med Læger uden Grænser, siger han.

– Jeg kan kun afhjælpe folks umiddelbare sygdomme. Jeg kan ikke gøre en narkoman stoffri. På samme måde vil befolkningen i DR Congo stadig være fattige og have langt til lægen, når jeg har hjulpet dem. Men derfor er det stadig vigtigt at gøre, siger Mogens Bernsdorf Petersen.

Læger uden Grænser har arbejdet i DR Congo – det tidl. Zaire – siden 1987.