Læger uden Grænser: Katastrofefond får støtten frem

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Læger uden Grænser i Danmark udsendte i dag en pressemeddelelse, hvor de takker for de modtaget 6,1 millioner, de har modtaget til hjælpearbejde efter jordskælvet i Haiti. Organisationen henviser til sin såkaldte ‘Katastrofefond’, der indtil nu har finansieret behandling af 3.000 mennesker, fly med nødhjælp, et felthospital og flere end 130 læger, sygeplejersker, logistikere, psykologer og vand- og sanitetseksperter, der er sendt af sted til Haiti.

– Vi har valgt at oprette en katastrofefond, for at undgå at pengene står og samler støv på en konto – de skal bruges, når og hvor der er brug for dem, siger formand for Læger uden Grænser Jesper H. L. Jørgensen.

Han uddyber, at katastrofefond er oprettet for at sikre fleksibilitet og muligheden for at rykke hurtigt ud til katastrofer. Midlerne i fonden giver mulighed for at yde akut hjælp til befolkninger i katastrofer som jordskælvet i Haiti:

– Vi vil ikke risikere at samle penge ind, som det senere viser sig, at vi ikke kan bruge. Derfor samler vi ind til vores katastrofefond, som tages i brug ved store katastrofer. Lige nu er behovet i Haiti, så det er her, vi bruger pengene nu. Samler vi flere penge ind end der er brug for til vores arbejde i Haiti, kan vi bruge pengene til at hjælpe andre ofre for katastrofer med akutte behov.

Læger uden Grænsers katastrofefond aktiveres i tilfælde af store kriser. Fonden bruges til at finansiere akut nødhjælp til mennesker i nød. Midlerne i katastrofefonden må maksimalt udgøre 10 procent af de forventede private indtægter for 2010. Det betyder, at der maksimalt kan stå ni millioner kroner i katastrofefonden ved årets udgang. Overskrides det beløb, anvendes pengene til andre af Læger uden Grænsers projekter. Derved sikres, at støtten bliver brugt til at hjælpe mennesker i nød.

– At vi kan reagere så hurtigt skyldes blandt andet vores private donorer, der før jordskælvet indtraf, har støttet os. Det har givet os mulighed for at rykke ud med kort varsel og bruge af midler, der ikke har været bundet til et bestemt formål, siger formanden for den danske afdeling af organisationen.