En række statsledere har været samlet i Paris tirsdag for at hylde vedtagelsen af den globale klimaaftale opkaldt efter den franske hovedstad.
Paris-aftalen blev vedtaget for nøjagtigt to år siden, d. 12. december 2015.
Den amerikanske præsident var ikke inviteret. Det var den danske statsminister til gengæld.
Han har nu lovet at fordoble støtten til FN’s Klimapanel (IPCC). Det skrev Lars Løkke Rasmussen på Twitter i dag.
Ifølge en artikel på DR bliver støtten i danske kroner hævet fra 5 til 10 millioner over de næste fem år.
Det sker bl.a. fordi USA har fjernet støtten.
“Når Donald Trump vender klimaet ryggen, må vi andre slå ring om Jorden”, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, ifølge DR.
Verdensbanken stopper finansiering af olie og gas
En anden stor nyhed er, at Verdensbanken vil stoppe finansiering af olie og gas fra 2019. Det fremgår ligeledes af adskillige internationale medier via Twitter.
Derudover har en række virksomheder i forbindelse med topmødet lovet at gøre en indsats for at bremse klodens overophedning.
Det gælder eksempelvis det store franske forsikringsselskab Axa, som vil fjerne investeringer i kul og tjæresand for over 3 milliarder Euro. Virksomheden vil desuden øge investeringer i ren energi og udfase forsikringer, der angår kulkraftværker og tjæresand.
Ja, udmeldingerne fra kerneaktører på en sådan dag er forrygende i antal.
En række virksomheder offentliggjorde en erklæring, der opfordrede til at holde sig til målsætningerne i den globale klimapagt. Medunderskrivere er bl.a. Adidas, H&M samt danske Rockwool.
Håber på penge til fattiges landes klimaindsats
Folkekirkens Nødhjælp håber imidlertid, at der også er penge til de allerfattigste, når verden hylder klimaaftalen.
“Det der er behov for er ikke endnu en fejring, men at man leverer på aftalens tekst om øgede klimaambitioner og penge til klimatilpasning hos verdens fattigste”, siger Birgitte Qvist Sørensen, generaldirektør ved Folkekirkens Nødhjælp.
“Indtil nu har de rige lande prioriteret aktiviteter for mindske udledninger, men det er verdens fattigste, der mærker klimaforandringerne hårdest, og de har ikke brug for festligheder – de har brug for penge til konkrete forbedringer af deres levevilkår”, fortsætter hun.
Donald Trump er ikke med
Den franske præsident havde undladt at invitere kollegaen i Det Hvide Hus, Donald Trump, som i juni meddelte, at USA ønsker at stå udenfor Paris-aftalen.
Der var dog amerikanske deltagelse, da stjerneskuespillerne Leonardo DiCaprio, Arnold Schwarzenegger og Sean Penn deltog i hyldesten, skriver DR.
At den amerikanske præsident ikke var inviteret til festen er meget symbolsk, mener Mattias Söderberg, klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp, som udtaler:
“Når den franske præsident Macron inviterer til møde i Paris er det også for at tage scenen, for at fremstå som verdens klimaleder. Når statsledere fra en lang række lande poserer sammen ved mødet på tirsdag, vil USA’s klimakritik blive udstillet. Den grønne omstilling er allerede i gang, og præsident Trump kan vælge at følge med, eller blive alene tilbage på perronen”.