“A call to action”, er sloganet for 3GF, et globalt, grønt topmøde, som blev indledt i København mandag. Det samme var budskabet fra den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
“2015 var året for aftaler. Nu er det tid til at følge op på vores løfter og handle”, lød ordene, da statsministeren åbnede arrangementet mandag morgen.
Han nævnte aftalen om udviklingsfinansiering, der blev vedtaget i juli i Addis Ababa, vedtagelsen af FN’s verdensmål i New York og den nye internationale klimaaftale fra slutningen af året.
“Alle aftalerne peger i den rigtige retning”, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, “men de sikrer ikke gennemførelse”.
Ordene lød i åbningsceremonien ved 3GF i København. Et af hovedformålene med arrangementet i 2016 er at skabe partnerskaber mellem det private og det offentlige for at gennemføre målene i de nye aftaler.
Syv medlemslande
Ud over den danske statsminister var der ved åbningen repræsentanter fra fem af de andre lande, som deltager i 3GF. Det er Vietnam, Kenya, Chile, Mexico, Kina, Etiopien og Sydkorea. Qatar deltager ligeledes i sammenslutningen, men havde ikke en repræsentant til stede ved mandagens første session.
“Økonomisk udvikling, fattigdomsbekæmplese, naturbeskyttelse er alle udfordringer, vi står over for nu”, siger Shi Lishan, generaldirektør i administrationen for energi i Kina.
Han understregede det gode samarbejde mellem Kina og Danmark om bl.a. vind og biomasse, og nævnte, at Danmark er en leder inden for bæredygtig udvikling.
Det samme sagde Arkebe Oqubay Metiku, der er minister og særlig rådgiver for premierministeren i Etiopien. Han fortalte også, hvordan klimaforandringerne rammer skævt.
“Vi bliver ramt af klimaforandringernes konsekvenser, selvom vores bidrag til dem er ubetydeligt. Men vi indser, at vi har et ansvar”, lød det.
Den etiopiske politiker fortalte om det østafrikanske lands grønne tiltag, som eksempelvis handler om genskabelse af skov og naturområder.
Etiopien har en af verdens hurtigst voksende økonomier, men har samtidigt satset på vedvarende energi, særligt vandkraft.
Sydkoreas repræsentant, Jisoon Lee, der sidder i premierministerens kontor, inviterede til Global Green Growth Week i november på den sydkoreanske ø Jeju, der vil blive helt fri for kulstof i fremtiden.
“Den danske succeshistorie er meget opmuntrende for os. Danmark har været meget afhængig af fossile brændstoffer, men er nu en leder i vedvarende energi”, lød de rosende ord fra Sydkorea.
Verdensmål er god forretning
Lars Løkke Rasmussens citerede Ban Ki-moons berømte ord om de udfordringer og muligheder, vi står med i denne tid.
“VI er den første generation, der kan gøre en ende på fattigdom, og den sidste, der kan bremse klimaforandringer”, lød det mandag morgen fra statsministeren.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) talte også om nødvendigheden af at handle ved et pressemøde.
“Det, der skal til er, at ikke bare Danmark, men også andre lande konkret sætter planer i gang”, forklarede ministeren.
“Det er ikke nok at sige, at man har et mål i 2035. Man skal også have en handling i 2016 for, hvad der konkret skal ske. Og det, vi kommer til at tale med en række lande om her på mødet, det er, hvad skal der ske, ikke om lang tid, men nu, og hvad vi kan gøre i sammenhæng og i partnerskaber for at få det til at ske bedst muligt”, fortsatte han.
Kristian Jensen bekendtgjorde, at Danmark er klar med en pose penge til konkrete initaitver rundt omkring i verden.
“Vi vil komme til at afsætte en sum på ca. 50 millioner kroner fra regeringens side til at hjælpe med at udvikle projekter rundt om i verden fra en idéstatus til, at den rent faktisk kan realiseres”, erklærede den udenrigsansvarlige i den danske regering, som fortsatte:
“Vi kommer til at sætte et beløb af, der hjælper landene med at gøre projekterne færdige og modne. Der er nemlig rigtigt mange projekter rundt om i verden og rigtigt mange lande – det kunne man også høre på spørgsmålene – vil gerne være med. Men lige nu mangler de midlerne, der skal til for at løfte det fra idé til konkret projekt. De midler er vi klar til at give”.
De globale udfordringer er dog ikke blot udgifter, understregede Lars Løkke Rasmussen.
“Vi bliver nødt til at gøre problemerne til muligheder”, sagde statsministeren.
“De bæredygtige udviklingsmål er, for at sige det simpelt, en god forretning”, tilføjede han.