Af Kasper Sørensen, volontør i Folkekirkens Nødhjælp
Nepal er kendt for sine mægtige tinder og høje bjerge, men på landjorden er mange af kvindernes rettigheder i en helt anden størrelsesorden. Dette har Kasper Sørensen set med sine egne øjne, mens han var volontør i Nepal for Folkekirkens Nødhjælp.
Kan du forestille dig at blive frataget politiske rettigheder, adgang til uddannelse og opleve offentlig diskrimination pga. dit job og status i samfundet? Og desuden arbejde væsentligt hårdere end samfundets mænd for mindre fortjeneste og dø tidligere pga. dit køn?
Nej, vel? Det er vilkårene for mange af Nepals kvinder, der lever på samfundets bund i et kraftigt mandsdomineret samfund.
Kvinderne lever som såkaldte kasteløse uden for det traditionelle hinduistiske kastesystem, og resten af befolkningen anser dem derfor som urene, laverestående individer.
Det er disse kvinders rettigheder, jeg arbejder med at forbedre under mine 6 uger som den første volontør for Folkekirkens Nødhjælp i Nepal. Et land hvor kulturen i folkets grupperinger er lige så mangfoldig og forskelligartet som det afvekslende, bjergrige landskab.
Unge mødre
Hvis Kanal 4’s populære tv-serie “De unge mødre” skulle lave en udsendelse fra Nepal, ville de hurtigt komme på overarbejde.
I Nepal lever 85% af befolkningen på landet, og her er det meget normalt, at unge piger bliver gift ved arrangerede ægteskaber i en alder af 15-17 år.
Ægteskabet er i højere grad en social kontrakt end en personlig affære, og drengens familie konsulterer ofte astrologer for at finde den rette brud, som skal tilhøre den samme kaste og etniske gruppe.
For pigens familie er det en ære at tilbyde en brud og samtidig en lettelse, da piger ofte bliver anset som en økonomisk byrde, hvis ære og renhed skal beskyttes indtil ægteskabet.
Lovligt flerkoneri
Efter brylluppet flytter pigen ind hos drengens familie, hvor hendes status i huset og samfundet først for alvor bliver anerkendt, når hun har født sin mand et barn.
Det første barn skal helst være en pige, som kan hjælpe med at opfostre kommende børn. Desuden er det vigtigt at få stærke drengebørn, som overtager hele forældrenes ejendom efter deres død.
Fødslen af børn til at bringe familien videre er så vigtig, at en mand lovligt kan tage en ekstra hustru, hvis den første ikke har født ham et barn inden for 10 år.
Et mandsdomineret samfund
Nepal er generelt et stærkt mandsstyret samfund, hvor drenge i almindelighed bliver favoriseret over piger. Piger er som regel de sidste til at spise og de første til at blive trukket ud af skolen under økonomisk trange tider.
Dette medfører, at 80% af kasteløse kvinder mellem 15 og 49år aldrig gennemfører skolesystemets “primary level” og mindre end 1% gennemfører uddannelser højere end “secondary level”.
I stedet bliver kvinderne pålagt huslige pligter som madlavning, børnepasning og brændehugning.
Allerede fra en ung alder begynder pigerne at træne deres nakke til at kunne bære tungere og tungere laster af brænde, vand og græs hjem til familiens dyr med en strop spundet for panden.
Arbejde udenlands
Landbrug er stadig hovedbeskæftigelsen i Nepal, men de svære vækstbetingelser i det ufremkommelige terræn gør, at mange mænd søger udenlands til de omkringliggende lande for at arbejde.
Hermed efterlades kvinderne med det fulde ansvar for huset, hvilket kan være svært med status som kasteløs, da kvinderne af denne grund bl.a. ofte nægtes adgang til offentlige vandhaner.
Derfor må de søge efter fjernere og som regel mere beskidte steder at hente vandet til familien.
Kastesystemet
Læs hele beretningen på Folkekirkens Nødhjælps netsted