Leth: Verden har glemt Haiti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

– Jeg er chokeret og vred over at opleve, hvordan udlandet har svigtet Haiti, siger forfatteren Jørgen Leth på to-årsdagen for det kraftige jordskælv til Ekstra Bladet fredag.

Jordskælvet endte med at koste henved 300.000 livet og satte op imod en million på gaden.

Forfatteren, der selv oplevede jordskælvets enorme kræfter på nærmeste hold fra sit hus på Haiti, føler, at omverdenen er stoppet med at interessere sig for elendigheden på den caribiske ø.

– I begyndelsen var der enorm opmærksomhed og stor vilje til at hjælpe Haiti, men den er fuldstændig feset ud nu, forklarer han til avisen og fortsætter:

– Hjælpearbejdet er gået helt i stå, og de sanitære forhold er blevet endnu dårligere end for bare et år siden. Derfor bliver folk nu smittet med kolera.

Ifølge general-sekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, skyldes de manglende fremskridt først og fremmest, at den haitianske regering har løbet fra sit ansvar. Det er Jørgen Leth ikke enig med ham i:

– Udlandet kritiserer altid Haitis regering, og der er da heller ikke nogen tvivl om, at dele af det politiske miljø er råddent og korrupt. Men i mine øjne har både de store internationale organisationer og NGOerne været alt for forsigtige på grænsende til det arrogante i forhold til at inddrage Haitis regering i genopbygningen.

I kølvandet på jordskælvet, der ødelagde Jørgen Leths bolig, flyttede han en overgang til nabolandet Den Dominikanske Republik.

I februar 2011 flyttede forfatteren og cykel-kommentatoren tilbage til sit elskede Haiti, hvor han lige nu er igang med at skrive en erindringsbog om sine oplevelser under jordskælvet.