Lula da Silva, en aktiv brasiliansk pensionist

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Da han var 12, tjente han penge som skopudser. Senere blev han metalarbejder og en markant fagforningsleder. Efter adskillige forgæves forsøg vandt han i 2003 præsidentposten i Sydamerikas største land, Brasilien. Nu er 65-årige Lula da Silva blevet pensionist.

BBCs spanske nyhedstejeneste BBC Mundo stiller fredag spørgsmålet: ”Hvad lever Lula af i dag?”

Til forskel fra andre eks præsidenter (Carter, Clinton, Gorbachov, f. eks.) har Lula hverken kastet sig ud i lukretiv privat rådgivnig eller solgt rettighederne til sin selvbiografi.

På trods af, at Lula måske bliver indkomstløs, bliver han ikke arbejdsløs, fortæller BBC Mundo. Han er i gang med at etablere Lula Instituttet, der skal fremme projekter, der gør en indsats for at bekæmpe fattigdom.

En argentinsk diplomat, der har kendt Lula både før og efter han blev præsident, siger, at ”Lula er et menneske, som ikke går efter personlig rigdom”.

”Han sagde engang, at når han gik af som præsident ville han arbejde for, at det venstreorienterede Sydamerika blev smeltet sammen. Ikke bare med hinanden, men også med Afrika.”