Lula vinder terræn

gettyimages-1231631484
Lula holder pressemøde, efter at hans domme for korruption er blevet sløjfet.
Foto: Alexandre Schneider/Getty Images
Forfatter billede

17. august 2021

Den 75-årige eks-præsident Luiz Inácio da Silva (Lula) rider videre på en bølge af gode nyheder, hvor udsigterne til endnu en periode i sædet som Brasiliens præsident ser gode ud. I hvert fald hvis man kan stole på meningsmålingerne.

Lulas popularitet er mejslet i sten i den brasilianske arbejderklasse og har siden starten af 00’erne stort set ikke rykket sig. Lula voksede op i trange kår, var med til at vælte et diktatur og blev en populær fagforeningsmand. Den tidligere præsident stod ved roret under Brasiliens – Latinamerikas generelt – store økonomiske boom ved begyndelsen af 00’erne, da handlen med Kina drog på himmelflugt, jobvækst og lønstigninger rykkede millioner af borgere op i en tidligere uopnåelig middelklasse.

Men alt har sin ende. Lula blev viklet ind i flere korruptionssager, blandt andet Odebrecht-skandalen. Et massivt byggefirma blev fanget i et netværk af korruption og lyssky kampagne- og partidonationer til flere latinamerikanske politikere og embedsfolk i bytte for lukrative byggeprojekter.

Lula blev idømt fængsel og hævdede selv, at han var offer for et komplot. Det hjalp dog ikke, at Lulas tidligere finansminister endte bag tremmer for korruption. Lula blev dømt for to tilfælde af korruption i 2018 og den politiske karriere lagt i graven. Brasiliens nuværende præsident, Jair Bolsonaro, vandt det efterfølgende valg.

Men i marts 2021 vendte Lulas lykke. En dommer skrottede Lulas dom ud fra en procesfejl og banede vejen for Lulas genopståen i brasiliansk politik.

Gode og dårlige meningsmålinger
En meningsmåling fortaget i juni af mediet O Estado de S. Paulo giver Lula Da Silva en klar førerposition, og skellet mellem den nuværende præsident, Jair Bolsonaro og Lula ser ud til blot at vokse. Selv hvis Lula ikke vinder i første runde til valget i oktober 2022, vil Bolsonaro højst sandsynligt tabe i anden runde af præsidentvalget. I Brasilien stiller flere kandidater op i første runde, og hvis ingen kandidat opnår mere end 50 procent af de afgivne stemmer, skal vinderen findes blandt de to største stemmeslugere i en anden runde.

Lulas forspring skal blandt andet ses i lyset af Jair Bolsonaros håndtering af corona-pandemien. Omkring 550.000 brasilianere er døde, og hvis man kigger på meningsmålinger og ikke mindst de store demonstrationer mod Bolsonaros regering i juli måned, så har regeringen ikke bestået prøven. Ifølge Reuters mener 48 procent af de adspurgte fra et analyseinstitut i juli, at den nuværende regering er dårlig – en klar forværring siden februar, hvor 35 procent mente det samme.

Hvis valgt
Til valget i 2022 vil Lula være 78 år gammel, men hvilken type politiker Lula vil være til den tid, vides ikke. Lula hører til den gamle venstrefløjsgarde i Latinamerikansk politik og har båret sig selv frem på en populistisk platform. Den tidligere fagforeningsmand kender det politiske spil og er ikke bange for at skifte holdning, alt efter hvor de politiske vinde blæser. Americas Quarterly citerer den tidligere præsident for at sige i 2007, ”jeg er ikke bange for at ændre min mening så snart fakta ændrer sig” med reference til sin kovending om støtte til en udskældt skattereform, som Lula tidligere kæmpede imod.

Verden omkring Lula har også ændret sig. Under Lulas embede mellem 2003 og 2010 stod den latinamerikanske venstrefløj stærkt blandt sunde(re) økonomier og venstreledte regeringer i Argentina, Bolivia, Ecuador og Venezuela blandt andre. Hvis valgt, overtager Lula en økonomi, som fortsat ikke er kommet sig efter recessionen i 2014, og en økonomi, hvor man ikke kender omfanget af pandemiens ødelæggelser endnu.