Malalas bog forbudt i pakistanske privatskoler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Bogen ”Jeg er Malala” af den pakistanske skolepige Malala Yousafzai bliver boykottet af de pakistanske privatskoler, der ellers har støttet hende. Hun skrev bogen efter at være blevet skudt for sin åbentmundede kritik af Taliban i Pakistan.

Den pakistanske pige og aktivist Malala Yousafzai er blevet kendt i verdensoffentligheden gennem det seneste år gennem sit arbejde for pigers ret til uddannelse i Pakistan.

I oktober 2013 udkom bogen ”Jeg er Malala”, som hun har skrevet sammen med en britisk journalist. Bogen blev lynhurtigt et internationalt fænomen.

Nu har sammenslutningen af pakistanske privatskoler forbudt sine medlemmer, privatskolerne, at anskaffe sig bogen. Begrundelsen er at dens indhold er ”anti-pakistanske” og ”anti-Islam”. Det skriver ABC News, Australiens parallel til Danmarks Radio søndag.

Formanden for privatskole-sammenslutningen siger ifølge ABC News, at hans organisation ikke har noget imod Malala Yousafzai men at hendes bog er problematisk, bl.a. på grund af nogle passager om forfatteren Salman Rusdie.

Mange privatskoler i Pakistan støttede op om Malala Yousafzai efter attentatet.

Malala Yousafzai, der er født i 1997, begyndte sin karriere som aktivist i 2009. Her skrev hun under pseudonym en blog om livet under Taliban i Swat-dalen, hvor hun boede, for britiske BBC.

I 2010 medvirkede hun i en dokumentarfilm fra New York Times, hvilket gav hende en del opmærksomhed.

For et år siden, i oktober 2012, blev hun udsat for et attentat, da hun var på vej hjem med skolebussen. Hun blev skudt i hovedet af et medlem af Taliban.

Attentatet gjorde hende endnu mere berømt og alene i 2013 har hun talt fra FNs talerstol, modtaget den prestigefyldte Sakharov-pris, været nomineret til Nobels fredspris og blevet udnævnt til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer af tidsskriftet Time Magazine.

Læs mere om Malala Yousafzai på Wikipedia.