”Man kan ikke bare stille en pumpe op”

Laurits Holdt

Samarbejde mellem Poul Due Jensens Fond og BØRNEfonden skal installere pumper og engagere lokalsamfundene i tre landsbyer i Togo. Det skal blandt andet ske ved at oprette komiteer, der skal stå for vandforsyningen.

Børnene er med på første række for at fremme folkesundheden, når skolebørn og familier i tre landsbyer i Togo skal får rent drikkevand og toiletter.

Tre solcelledrevne minivandværker, 400 familielatriner og otte kønsopdelte skoletoiletbygninger vil i de kommende måneder blive bygget i Togo. Det sker når BØRNEfonden sætter gang i et nyt projekt med 1,77 mio. kr i bevillinger fra Poul Due Jensens Fond. Sådan skriver fonden i en pressemeddelelse, der fortsætter således:

Skolebørnene er omdrejningspunkt

BØRNEfondens grundtanke er at arbejde integreret med vand, sanitet og hygiejne, og at engagere lokalbefolkningen mest muligt. Blandt andet også ved at skolebørn og de øvrige involverede skal lobbyere politisk for vigtigheden af ordentlige toiletforhold og adgang til rent drikkevand.

“Projektet involverer i høj grad børnene, hvor der laves særlige health-clubs på skolerne. Eleverne, der melder sig, skal uddannes i hygiejne og stå for vedligeholdelsen af latrinerne på skolerne”, fortæller Bolette Christensen, CEO i BØRNEfonden

Stærkt lokalt buy-in

Derudover bliver lokalsamfundet i de tre landsbyer engageret. Blandt andet oprettes der vandkomiteer, som skal vedligeholde vandværkerne og stå for opkrævning af de vandafgifter, som på sigt skal finansiere driften af vand-anlæggene. Og netop det stærke lokale engagement har ligget til grund for støtten fra Poul Due Jensens Fond

“Man kan ikke bare stille en pumpe op og forvente at organisationen omkring den skal komme af sig selv. Der skal være lokal forankring og ejerskab for at sikre at vandværket kan blive passet og bidrager til at gøre lokalsamfundet mere selvhjulpent på den lange bane”, forklarer Niels Due Jensen, bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond.

Rent vand betyder alverden

Adgang til vand og sanitet er et særsyn på landet i Togo, og de her forbedringer kommer til at betyde rigtig meget for befolkningen. Blandt andet fremmer det den generelle sundhedstilstand, men også ved, at fx børnene ikke skal bruge mange timer på at hente vand, men i stedet kan passe deres skole. 

“I Danmark kan vi dårligt forestille os det, men rent faktisk koster forurenet vand menneskeliv og medfører store problemer i Afrika, så det er vigtigt, at Poul Due Jensens Fond har støttet med så markant en bevilling”, siger en glad Bolette Christensen.

Samlet skal denne sanitære opgradering fremme hygiejnen og sundhedstilstanden for 7.000-9.000 mennesker i Plateux regionen i Togo. BØRNEfonden gennemfører projektet med 1,7 mio. fra Poul Due Jensens Fond.

BØRNEfonden i Togo

I Togo har BØRNEfonden de sidste 5 år sikret ca. 35.000 mennesker adgang til rent vand og opført knap 1800 latriner. Dertil kommer adskillige projekter i de øvrige lande i Vestafrika, hvor BØRNEfonden arbejder.