For mange våben og for lidt mad

tear_gas_used_against_protest_in_altamira_caracas_and_distressed_students_in_front_of_police_line
Protester mod Maduro-regeringen er hyppige i Venezuela. Her affyrer politi tåregas mod demonstranter i Altamira, Caracas.
Foto: Andrés E. Azpúrua (CC BY 2.0)
Forfatter billede

Den alvorlige politiske, økonomiske og humanitære krise i Venezuela har bragt landet på randen af sammenbrud, skriver senioranalytiker Phil Gunson fra tænketanken International Crisis Group i en ny opdatering om situationen i landet.

Krisen har gennem de seneste år vokset sig til en faretruende størrelse og er nu så alvorlig, at det vil blive yderst vanskeligt at løse den gennem dialog, mener Phil Gunson.

Han er en af de mange, der i flere år har advaret om, at kombinationen af autoritært styre, en katastrofal økonomisk politik og tårnhøj kriminalitet er en yderst giftig kombination, der må ende helt galt.

Maduros mange udfordringer

Krisen i Venezuela kom ud af kontrol, da landets mangeårige leder, den karismatiske Hugo Chavez, døde af kræft i 2013.

Hans efterfølger på præsidentposten, Nicolas Maduro, kom til magten på et tidspunkt, hvor olieprisen styrtdykkede, hvilket var katastrofalt for et land som Venezuela, hvis økonomi er næsten fuldkommen afhængig af olieindtægter.

Maduro har ikke formået at tackle de mange store udfordringer, han stod over for: akut fødevaremangel, trecifret inflation, en af verdens højeste mordrater og et sammenbrud i offentlige tjenester, herunder sundhedsydelser.

Det udgør tilsammen tegn på en dybere dysfunktion, om bringer Venezuela på randen af kollaps, advarer Phil Gunson i sin analyse, som kan læses hos International Crisis Group.