I år har Karl Marx 200-års fødselsdag.
Det har man fejret mange steder, også i Kina. Marxismen er jo i princippet det ideologiske grundlag for det regerende kinesiske kommunistparti. Der har derfor været adskillige officielle arrangementer i anledning af dagen.
Også uden for landets grænser har kineserne været aktive i fejringen. Således i den tyske by Trier, som er Marx’ fødeby. Her har den kinesiske regering bekostet opstillingen af en cirka fire meter høj bronzestatue i anledning af fødselsdagen.
Man kunne derfor tro, at kinesiske marxister havde kronede dage i disse tider. Det er imidlertid langt fra tilfældet.
I tidsskriftet The Economist 29/9 beskrives det, hvordan kinesiske universitetsstuderende har problemer med at få lov til at oprette studiekredse i marxisme.
The Economist’s artikel er gennemsyret af ironi. Artiklens titel: A spectre is haunting China er en klar henvisning til Det Kommunistiske Manifests indledende ord (”Et spøgelse går gennem Europa”). ”The country’s rulers tremble at the thought of a Marxist revival” står der et sted i artiklen; en klar henvisning til manifestets afslutning (”Lad kun de herskende klasser skælve af frygt for en voldelig revolution!”)
De studerende bruger henvisninger til Marx i mange sammenhænge. Kvindelige studerende henviser til Marx, når de protesterer mod universitetslærere, som kræver sex for undervisningen.
Det kunne myndighederne måske endda acceptere. Værre bliver det for de studerende, hvis man ikke blot studerer marxisme, men ligefrem går ind for at praktisere den.
Og når studerende stiller sig solidarisk med arbejdere, som aktionerer for at forbedre deres ofte elendige arbejdsvilkår, kan det gå helt galt. I Shenzen blev en gruppe arbejdere fyret tidligere i år, fordi de forsøgte at danne en uafhængig fagforening – noget som de kinesiske myndigheder betragter som en alvorlig forbrydelse.
Mange studerende udtrykte sympati med arbejderne, og nogle gik så vidt, at de deltog i arbejdernes aktioner. Men så gik det også galt. Mange studerende blev arresteret for denne marxistiske manifestation.
Måske på grund af den uventet heftige støtte fra studerende har myndighederne på det seneste blødt deres linie en smule op. Marxistiske studiekredse er igen blevet tilladt på det prestigefyldte Peking University. Men de marxistiske studerende vil utvivlsomt blive holdt i kort snor.
Det kinesiske Kommunistparti er ikke kun nervøse over fremkomsten af ægte marxister, men også fordi Peking University har en tradition for oprør, som går næsten hundrede år tilbage i tiden. Den allerførste marxistiske studiekreds på universitetet blev startet i 1920erne; én af deltagerne var en ung bibliotekar ved navn Mao Zedong.