May får kritik for at lykønske Sisi med genvalg

sisi_kreml
Sisi fik 97 procent af stemmerne ved et valg, kritikere har betegnet som "en parodi på demokrati".
Foto: Kreml (arkiv/CC)
Forfatter billede

Der var én enkelt modkandidat opstillet mod præsident Abdel Fattah al-Sisi, da egypterne i sidste uge gik til valglokalerne for at vælge ny præsident.

Andre modkandidater er fængslet, og andre igen menes at være presset til ikke at stille op.

De færreste egyptere havde hørt om Moussa Mustafa Moussa, der stillede op mod præsident Sisi. Men det stod klart, at manden støtter præsidenten, og han havde åbent sagt i løbet af valgkampen, at han håbede, at Sisi ville blive genvalgt.

Og det gjorde Sisi som ventet. Med ikke mindre end 97 procent af stemmerne.

Den britiske premierminister, Theresa May, har onsdag lykønsket præsidenten. Det fremgår af en meddelelse fra hendes kontor i Downing Street. Her hedder det, at May har ”lykønsket” Sisi med hans ”chance for at bringe Egypten længere ad vejen mod demokratisk overgang”.

”Premierministeren sagde, at hun ser frem til at arbejde tæt sammen med præsident Sisi i løbet af hans sidste embedsperiode, og at Storbritannien ønsker, at Egypten lykkes som et stabilt, fremgangsrigt og demokratisk land,” lyder det i meddelelsen fra Downing Street.

Titusinder af politiske fanger

En lang række medlemmer af oppositionen i Egypten sidder i dag bag tremmer. Menneskerettighedsgrupper mener, at omkring 60.000 af de indsatte i Egyptens fængsler er politiske fanger.

Til sammenligning blev det vurderet, at der ”kun” var omkring 10.000 politiske fanger i landet i begyndelsen af 2011, da den daværende præsident, Hosni Mubarak, blev presset til at træde tilbage fra posten i kølvandet på omfattende protester mod hans styre.

David Mepham, som er den britiske direktør for Human Rights Watch, siger til netmediet Middle East Eye, at May skal passe på med at legitimere Sisis autoritære styre.

”Sisi står i spidsen for en menneskeretslig krise i Egypten, hvor tusinder er blevet fængslet og tortureret under hans ledelse, ligesom der er slået hidtil uset hårdt ned på pressefrihed og politisk modstand,” siger Mepham.

”Theresa May burde fordømme disse voldelige menneskeretskrænkelser, ikke legitimere det mangelfulde valg, der er gennemført i et stærkt undertrykkende klima,” siger han.