Mellemamerika bider fra sig i narkodebatten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sammendrag af Eva Rasmussen
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion

Afskaf efterspørgslen på narkotika i USA og Europa, så behøver vi ikke længere at investere 8 procent af vores bruttonationalindtægt i bekæmpelsen af narkokriminaliteten.

Så barskt var budskabet fra samtlige mellemamerikanske præsidenteter til USAs udenrigsminister Hillery Clinton, samt til repræsentanter for EU, Verdensbanken og Den Interamerikanske Udviklingsbank, IAD, da de mødtes i Guatemala By for at præsentere de enkelte landes planer for at dæmme op mod narkokriminaliteten, og mulighederne for at finansiere planerne.

De mellem-amerikanske statsledere blev bakket op af præsidenterne fra Mexico og Colombia.

Ifgl. IAD sendes 90 procent af den cocain, der havner i USA fra Colombia via Mellemamerika. Først og fremmest via Guatemala, Honduras og Mexico.

Mordraten er steget i takt med den stigende narkotrafik. 33 af hver 100.000 indbyggere bliver myrdet. En kedelig verdesrekord, og 98 procent af forbrydelserne bliver aldrig straffet.

Clinton lovede på mødet at øge den økonomiske støtte til bekæmpelsen af narkokriminaliteten i Mellemamerika samt at gøre en indsats mod det omfattende våbensalg fra USA til regionen.

Mexicos præsident Felipe Calderon oplyste, at omkring 112 millioner skydevåben var smuglet ind i Mexico, samt at 70 procent af dem er solgt i USA.

Costa Ricas præsident Laura Chinchilla sagde, at den internationale økonomiske støtte til bekæmpelsen af narkokriminaliteten i Mellemamerika skulle være mindst lige så meget som bruttoomsætningen på salget af kokain i USA. Det er anslået til at være 35 millioner dollar.

Mødet i Guatemala By slutter torsdag. Forventningerne er, at det er med konkrete løfter om økonomisk støtte til bekæmpelsen af narkokriminaliteten.

Kilder til sammendraget er: Guatemalanske Prensa Libre, salvadoranske El Diario de Hoy, honduranske La Prensa, nicaraguanske El Nuevo Diario og spanske El país.