Mellemamerikas økonomi går med små og langsomme skridt fremad

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

TEGUCIGALPA, 8. Februar 2010: Mellemamerikas økonomi går med små og langsomme skridt i forsøget på at komme ud af finanskrisen. Derfor halter landene efter andre regioner, slår Den Mellemamerikanske Bank for Økonomisk Integration, CABEI, fat i rapporten ”Økonomiske Tendenser og perspektiver i Mellemamerika og Den Dominikanske Rebublik”, som netop er præsenteret i bankens hovedsæde i den honduranske hovedstad Tegucigalpa.

Banken forudser en regional vækst på mellem 3 og 3,5 procent, men det er ikke alle lande der bidrager positivt til gennemsnitsvæksten. Nicaragua ventes således ikke at komme over 1 – 2 procent.

Bankens cheføkonom Pabo Rodas sagde ved præsentationen af rapporten, at selvom den forudsete vækst kan være et tegn på, at den økonomiske krise er overstået, så er CABEI ikke sikker på, at de mellemamerikanske økonomier virkelig er kommet sig ovenpå krisen, skriver det nicaraguanske dagblad La Prensa tirsdag.

Han advarede derfor om, at tro på den Internationale Valutafonds bud på en vækst på 4 procent. ”Det er alt for optimistisk”, kommenterede han.

Grunden til den beskedne vækst i regionen er et fald i eksporten, i remitterne (de penge, som migrantarbejdere sender hjem) og endelig osse vigende investeringer i turisme.

CABEI har godkendt et lån på 1000 millioner US dollar, som i løbet af 2010 skal investeres i at varme økonomierne op. Fordelingen forhandles fra land til land.

CABEI blev skabt af de fire mellemamerikanske lande i 1960 med det erklærede mål at fremme den økonomiske og sociale integration i regionen. I dag har den overhalet alle andre finansinstitutioner i Mellemamerika. Mange NGOer og politikere stiller imidlertid spørgsmålstegn ved bankens bidrag til bekæmpelsen af fattigdommen. CABEI er imodsætning til udviklingsbanker kommerciel og tager sig en høj rentebetaling for lån.

Udover de mellemamerikanske lande er Mexico, Kina, Argentina, Colombia og Spanien medlemmer af banken.