Fattigdomsudryddelse står centralt i EUs forfatningstraktat, alligevel er der alvorlig risiko for, at udviklingssamarbejde og humanitær bistand reelt nedprioriteres, hedder det i en udtalelse fra Mellemfolkeligt Samvirke mandag.
Mellemfolkeligt Samvirke ser muligheder i den nye EU traktat, som blev vedtaget d. 18. juni. Traktaten sætter nemlig bæredygtig udvikling, menneskerettigheder, fair handel, respekt for international ret og fattigdomsudryddelse som nogle af de strategiske mål for EU og dets udenrigspolitik.
Organisationens generalsekretær, Lars Udsholt, siger:
– Det er positivt, at traktatforhandlingerne har udmøntet sig i, at fattigdomsudryddelse er blevet at overordnet mål for EUs politik. Det understreges samtidig i traktaten, at der skal være sammenhæng mellem EUs politik og forskellige udviklingsmål.
– EUs politik og arbejde kan spille en afgørende og positiv rolle for mange af klodens fattigste lande. Hidtil har det skortet på konkret handling, og alt for ofte har EU – f.eks. i kraft af landbrugssubsidier – blokeret for en reduktion af fattigdom.
På et punkt er MS endog meget bekymret. Den nye traktat begrænser antallet af kommissærer til 18.
– Med kun 18 kommissærer er der lagt op til, at der kun bliver en EU udenrigsminister med en række underordnede, der skal beskæftige sig med specialområder som f.eks. udvikling, siger Lars Udsholt og lægger til:
– Det er ikke godt nok, og det vil føre til mindre fokus på udvikling og humanitær bistand. Vi kan frygte, at der i EU vil ske det samme som i Danmark, da vi mistede udviklingsministeren. Andre hensyn som terrorbekæmpelse og sikkerhed kommer til at overskygge fattigdomsbekæmpelsen.
Yderligere oplysninger hos Lars Udsholt, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, tlf. 77 31 00 31, mobil 20 28 08 44.