COP13: topmøde om biodiversitet
COP13 afholdes i Cancún, Mexico, fra 4.-17. december
Møderne foregår under FN's Konvention om Biodiversitet (CBD), der blev vedtaget i 1992
Konventionen har tre overordnede formål:
– at bevare klodens biodiversitet
– at fremme bæredygtigt forbrug af naturressourcer
– at sikre en ligelig og retfærdig fordeling af værdien af naturen
CBD har to tillægsprotokoller:
Nagoya-protokollen om lige adgang til naturressourcer og en retfærdig fordeling af deres værdi
Cartagena-protokollen om sikkerhed for genetisk modficerede organismer (GMO)
I 2010 blev parterne enige om den Strategiske Plan for Biodiversitet med de 20 Aichi-mål, der skal være opfyldt i 2020
CANCÙN: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen var hurtigt forbi COP13 fredag. Her deltog han bl.a. i det store ministermøde og et arrangement om deling af genetiske ressourcer.
Sidstnævnte er et af de emner, som han håber, at naturtopmødet i Cancún kan fremme.
“Jeg håber meget, at vi kan sikre, at de genetiske ressourcer bliver brugt til gavn for alle, og at vi får tilskrevet – eller godtskrevet – de lande, der rummer de genetiske ressourcer”, siger ministeren efter en session ved Cancún-topmødet.
“Alt i alt det, at man får et udviklingsperspektiv på det”, fortsætter han i et kort interview med Globalnyt inden han skal videre til Colombia.
Ministeren har ligeledes fokus på samarbejder med erhvervslivet som en løsning på den globale naturkrise, hvor arter forsvinder i en hastighed, som ikke er set lignende i millioner af år.
Og så ønsker Esben Lunde Larsen at lære af andres eksempler på den store internationale konference.
Retfærdig fordeling af genetiske ressourcer
Et af de tre overordnede formål med FN’s Konvention om biodiversitet, som 196 lande er samlet i Cancún for at diskutere, er at sikre en retfærdig og lige fordeling af genetiske ressourcer.
Der er lavet en særligt tillægsprotokol, kaldet Nagoya-protokollen med netop dette for øje.
Nagoya Protokollen handler om adgang til ressourcerne og fordelingen af dem – kaldet Acces and Benefit Sharing (ABS). Den skal sikre, at der er nogle faste rammer for virksomheders adgang til genetiske værdier i udviklingslande og fordelingen af dem.
“Danmark har støttet protokollen fra begyndelsen”, fortalte Esben Lunde Larsen på en session ved COP13.
“Vi må sikre os, at de, der leverer ressourcerne, får deres retfærdige andel”, fortsatte han.
Novozymes regionale direktør i Latinamerika, Emerson George de Vasconcelos talte ved samme lejlighed.
Han kunne afsløre, at den danske virksomhed har bygget sin nye erhvervsstrategi på FN’s verdensmål.
Både EU samlet og Danmark har tilsluttet sig Nagoya-protokollen, og har ligeledes lavet regulering i overensstemmelse med den.
Der er dog stadig EU-lande som ikke endegyldigt har tiltrådt aftalen. I EU-mandatet ved forhandlingerne er en stærk opfordring til alle medlemslandene om at lade aftalen træde i kraft nationalt.
Biodiversitet og virksomheder
Et andet fokuspunkt for Esben Lunde Larsen ved forhandlingerne er samarbejde med virksomheder om at tage vare på naturen.
“Jeg håber bestemt, at vi får mere aktive partnerskaber med virksomheder. Dansk Industri er jo repræsenteret her, og det er et meget godt signal fra dansk side”, fortæller miljøministeren til Globalnyt.
“Jeg er meget optaget af, at vi via redskaber som f.eks. partnerskaber og regeringens egne initiativer understøtter det her, for der er jo ingen, der har lyst til en natur, der er i tilbagegang”, fortsætter han.
Han understreger imidlertid samtidigt, at hensynet til naturen skal være i balance med erhvervets interesser.
“Vi har et ønske om, at vi skaber mere natur og en bedre biodiversitet, men det er klart, at det er noget, der også skal gå hånd i hånd med, at vi har et erhvervsliv og et landbrug, som der også skal tages hensyn til. Det er hele tiden den balancerede tilgang, som regeringen har”; lyder det fra Esben Lunde Larsen.
Landmænd som naturforvaltere
Et af de helt store emner ved denne runde af de internationale diskussioner om biodiversitet har været mainstreaming. Begrebet henviser til, at naturhensyn skal bredes ud til flere sektorer.
Her flugter et af regeringens mål med indsatsen for biodiversitet fint med dette formål, påpeger den danske miljøminister.
“Vi gør jo det, at vi f.eks. i vores biodiversitetsstrategier og i vores naturpakke sikrer, at landmænd bliver mere aktive naturforvaltere og bidrager til mere biodiversitet i Danmark”, forklarer han.
Miljøministeren fortæller ligeledes, at han håber at kunne få mere viden med hjem fra et topmøde som det i Cancún.
“Vi har lige haft et high level seminar, hvor forskellige ministre og repræsentanter fra regeringer har talt. Den brasilianske minister holdt et oplæg om, hvordan de har lavet nogle forpligtende samarbejde, men også hvordan de har indrettet deres lovgivning efter det”, forklarer Esben Lunde Larsen.
“Det er jo interessant at se, hvordan andre gør, og se, om der er noget, vi skal finde inspiration i som land og regering. Og det er da sådan noget, jeg er opmærksomhed, når vi er på FN-møder som det her”, slutter han.
Den danske miljøminister var i Cancún fredag til det store møde på højniveau, hvor alverdens miljøministre deltog. Det er første gang, at de højtstående politikere deltager, før det egentlige topmøde bliver skudt i gang.
Herfra er han taget videre på officielt besøg i Colombia.
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.