Ministeren får ikke ansvarlig import af soja og palmeolie

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fødevareministeren nedsatte i efteråret en arbejdsgruppe, der skulle hindre skader på skov og mennesker i Asien og Latinamerika, som dansk import af soja og palmeolie forårsager. Forhandlingerne om soja er nu brudt sammen, og der er pause i diskussionen om palmeolie.

Forhandlinger om en fælles indsats for at sikre, at Danmarks store import af soja ikke fører til udslettelse af natur og udnyttelse af arbejdere, brød i dag sammen i elvte time pga. modstand fra Landbrug & Fødevarer, skriver WWF.

I forhandlingerne om en aftale for palmeolie er der time-out.

Fødevareminister Dan Jørgensen satte i vinter 1. april som deadline for en aftale om, hvordan Danmark kan undgå at bidrage til rydning af skove i troperne som følge af vores store forbrug af soja og palmeolie.

En bred kreds af aktører har deltaget i møderækken – detailhandlen, fødevareindustrien, landbruget, enkeltvirksomheder, fagbevægelsen og grønne organisationer.

Det var meningen, at der på dagens møde skulle opnås enighed om erklæringer om mål og fælles initiativer for at fremme ansvarlighed i produktionen af hhv. soja og palmeolie.

Soja-forhandlinger brød sammen

Men på soja-området brød forhandlingerne på det sidste møde i rækken fuldstændig sammen, da Landbrug & Fødevarer meldte ud, at man alligevel ikke ville være med i noget fælles initiativ.

“Jeg er stærkt forundret over, at en så stor organisation som Landbrug & Fødevarer vælger at trække stikket på et så sent tidspunkt. Man fristes til at kalde det en svinestreg”, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling. Hun fortsætter:

“Der er meget på spil for danske landmænd og den danske fødevareindustri. Dansk landbrug forsøger både herhjemme og internationalt at markedsføre sig som meget miljøbevidste, men man er åbenbart ikke villige til at bruge så meget som under én øre ekstra pr. kg svinekød på at sikre, at produktionen ikke går ud over mennesker og natur. Mere koster det faktisk ikke.”

“Der sidder medlemsvirksomheder som for eksempel Arla, der rigtig gerne vil rykke, men som bliver trukket tilbage af andre, der ikke vil tage ansvar. Det er pinligt, og det holder ikke i længden”, tilføjer hun.

Palmeoliens slagside

Der er også store problemer med produktionen af palmeolie, som er den vigtigste vegetabilske olie i moderne fødevareproduktion. Produktionen i Malaysia og Indonesien har ført til rydning af store skovområder og enorme CO2-udslip.

Truede dyr som tigre, orangutanger og næsehorn har fået indskrænket deres levesteder, og på mange plantager er der problemer med kemikalier og andre arbejdsforhold.

I Sverige, Holland, Frankrig og UK er der nationale initiativer, som har til mål at sikre, at deres forbrug af palmeolie er ansvarligt produceret senest i 2015.

Supermarkeder som Sainsbury, Tesco, Waitrose og Marcs and Spencer har alle mål, og det samme har brands som L’Oreal, Kelloggs, Norske Orkla, Colgate Palmolive.

Vi ser frem til palmeolieaftale

Dagens forhandlinger havde til formål at skabe et tilsvarende dansk initiativ, men det lykkedes ikke at nå så langt. Detailhandlen, en række fødevareproducenter og grønne organisationer var positivt indstillede, mens DI Fødevareindustrien ikke var sikker på, at man kunne gå med.

Der var enighed om at tage nogle få dages tænkepause. Dansk Erhverv, som blandt andet repræsenterer de danske supermarkedskæder, påtog sig at facilitere videre forhandlinger.

“Vi har gennem det sidste års tid set et markant stemningsskifte i erhvervslivet. En del virksomheder verden og i Danmark er blevet opmærksomme på, at de har et ansvar og kan spille en positiv rolle for regnskovene og de truede dyr. ”

“Vi er glade for, at Dansk Erhverv prøver at skabe opbakning til et fælles initiativ, afslutter Gitte Seeberg.