Ministre havde første diskussioner om EU’s indfrielse af verdensmål

p027476000102-735975
Thomas Jazrawi

27. oktober 2015

Det var en travl dag i ministerrådet mandag, hvor både udvikling- og miljøministre fra EU’s medlemslande mødtes.

Ministrene skulle behandle adskillige emner, heriblandt FN’s Verdensmål, der blev vedtaget i september.

Flere EU-kommissærer har udtalt, at politikkerne i unionen nu skal gennemses for at vurdere, om de kan bidrage til at efterleve de nye, ambitiøse udviklingsmål. Ministerrådsmødet mandag var således begyndelsen på en lang proces for EU.

”Vi er glade for resultatet, men vi er kun ved begyndelsen. Nu skal vi levere. Nu skal vi implementere de 17 SDG’er (FN’s Verdensmål)”, sagde EU’s Kommissær for miljø og fiskeri, Karmenu Vella, ved et efterfølgende pressemøde.

Ministre talte udviklingsmål ved middag

Der var tale om to forskellige møder for henholdsvis miljø- og udviklingsministre mandag. Eva Kjer Hansen (V) deltog som dansk miljøminister, men da udenrigsminister Kristian Jensen (V) er i Indonesien var det Martin Bille, Danida’s chef, der repræsenterede de danske udviklingsinteresser.

Ministrene fra de to forskellige politikområder fik for første gang lejlighed til at mødes i dette forum ved en uformel middag med fokus på EU’s indfrielse af FN’s verdensmål, nævnte Karmenu Vella.

”Middagen mellem ministre for både miljø og udvikling var en første mulighed for disse to fællesskaber til at mødes og overveje, hvordan vi sikrer sammenhængende implementering i både de eksterne og interne aspekter”, forklarede den maltesiske miljøkommissær ved pressemødet.

”Og jeg anvendte lejligheden til at fortælle, at sammenhæng alene ikke er tilstrækkeligt. Miljøpolitikker og handling kan bidrage til at indfri udviklingsmålene, og på samme tid er udviklingspolitik og handling vigtigt for at indfri de miljømæssige mål”, tilføjede han.

Sammenhæng mellem politikker  

Middagen udgjorde de indledende samtaler om verdensmålenes vej ind i EU’s politikker. Der var uformel snak, men også konkrete beslutninger om sammenhæng mellem forskellige politikområder. 

Det handler om den bestemmelsen om den såkaldte ”politikkohærens for udvikling” (PCD), der er indskrevet i Lissabontraktaten og henviser til, at målene for udviklingspolitikken ikke skal undermineres af andre politikker.

Rådet opfordrer i beslutningsreferatet Europa-Kommissionen til at komme med konkrete forslag til, hvordan man skaber bedre sammenhæng i EU’s politikker.

”I den sammenhæng inviterer Rådet Kommissionen og EEAS(European External Action Service) i tæt konsultation med andre partnere til at præsentere konkrete forslag til, hvordan man bedre integrerer PCD ind i EU’s tiltag for at implementere 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling”, lyder det i beslutningsreferatet om PCD.

25 milliarder årlige skattebetalte Euros til fossile brændstoffer

En anden ting på programmet var subsidier, der er til skade for miljøet. Den miljøskadelige statsstøtte er et stort problem, ifølge EU’s miljøansvarlige.

”Det giver ikke mening at bruge offentlige penge på måder, der er i modstrid med vores miljømæssige mål”, sagde han ved pressemødet, og fortsatte:

”Miljømæssigt skadelige subsidier er ikke bare dårlige for miljøet, men også for de offentlige finanser og de kvæler konkurrencedygtighed og innovation. For eksempel, favorisering af fossile brændstoffer koster alene EU’s skatteborgere 25 milliarder Euros årligt”, fortæller Karmenu Vella.

Malteseren nævnte, at der er enighed blandt ministrene om behovet for at udfase støtten, men der er flere, som udtrykker bekymring for de sociale og økonomiske konsekvenser af en udfasning.

Derfor mener miljøkommissæren, at der stadig er lang vej til at stoppe de skadelige subsidier. Han tilføjede imidlertid, at Kommissionen hellere vil hjælpe og støtte medlemslandene frem for at anvende sanktionsmuligheder. 

Kvinders rettigheder

Udviklingsministrene talte også om ligestilling og kvinders rettigheder i udviklingspolitikken. 

Her blev man enig om at styrke arbejdet for en mere sammenhængende og effektiv gennemførsel af EU’s plan for køn i udviklingspolitikken, den såkaldte Gender Action Plan (GAP), som løber fra 2016 til 2020.

Den erstatter en tidligere strategi, der har vejledt politikken fra 2010 til 2015 ved navn Action Plan on Gender Equality and Women’s Empowerment in Development. 

De fire prioriteter i GAP er kvinders fysiske og psykiske integritet, promovering af sociale og økonomiske rettigheder, styrkelse af kvinders stemmer og deltagelse samt en omstilling af institutionerne for mere effektivt at levere på EU’s forpligtelser. 

Læs mere om ministerådsmødet for udviklingspolitikken her: 

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2015/10/26/ 

Læs mere om miljøministrenes diskussioner her: 

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/env/2015/10/26/ 

Læs Globalt Fokus og 92-gruppens samlede høringssvar om ministerådsmøderne her: 

http://www.globaltfokus.dk/aktuel-blog/26-aktuelt-politik/204-vores-anbefalinger-til-eu-s-naeste-ministerradsmode 

 

Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa (Europa-Nævnet) blev nedsat af Folketinget som følge af afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Nævnets formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed.