Mo Ibrahim i Vejle: Bæredygtighed eller vi ødelægger alt

dr_mo_ibrahim_founder_and_chair_mo_ibrahim_foundation_12341919165
Ane Nordentoft

8. oktober 2015

Mo Ibrahim henviste til FNs nye bæredygtighedsmål og til kravet om at gøre produktion CO2-neutral og ændre forbrugsmønster, også i Afrika.

Globalnyt spurgte ham efter præsentationen, hvad han så som den vigtigste opgave for et samfund som det danske i dag, og han talte igen om bæredygtighedsmålene og det faktum, at de nye mål også forpligter de rige lande, der i første gang har skabt problemerne, mens det er de fattige, der lider under dem.

Hvem gemmer sig bag anonyme firmaer?

Ibrahim nævnte i sin præsentation en række forudsætninger for en positiv udvikling i Afrika.

Udover bæredygtighed er det kampen mod skatteunddragelse og illegale finansielle transaktioner, kampen mod anonymt ejede virksomheder og kampen for god regeringsførelse.

Han sagde, at skatteunddragelse og illegale finansielle transaktioner ud af Afrika udgør et langt større beløb end bistanden, og han glædede sig over nye OECD-initiativer.

Men han sagde også, at det er helt afgørende at nye principper om nationale indberetninger (country reporting) gøres offentlige og transparente, så civilsamfundet og andre kan være med at kontrollere.

”Vi har ret til viden,” sagde han.

Og han var meget direkte i sit krav om indsatsen mod anonymt ejede firmaer.

”Vi må vide, hvem der ejer hvad, og hemmeligholdelse på dette område er kun til gavn for narkohandlere, korrupte politikere og andre der er involveret i korruption. Hvem vil man beskytte med denne anonymitet?”

Nul-tolerance for korruption

Og så talte han om kampen for bedre regeringsførelse og mod korruption. Temaer der er centrale i arbejdet for The Mo Ibrahim Foundation, som han har grundlagt.

”Uden ordentlig regeringsførelse er der ikke noget håb”, sagde han.

Han gav et enkelt konkret eksempel på et effektivt redskab i kampen mod korruption. Det er svært for store firmaer at stå imod når politikere vil have penge.

Men i Ibrahims egne virksomheder har man indført nul-tolerance og bl.a. en regel om, at ingen national direktør kan disponere over mere end 30.000 dollar. Alle større udbetalinger kræver godkendelse af bestyrelsen.

Når direktøren fortæller den korrupte politiker, at han lige skal spørge sin bestyrelse først, standser det.

Mo Ibrahim stammer fra Sudan og skabte sig en formue via mobiltelefonselskabet Celtel. Han er grundlægger af Mobile System International, der har været internationalt førende indenfor software til mobiltelefoni.

”Jeg er blevet rig, og jeg vil føre pengene tilbage til Afrika”, sagde han.