God regeringsførelse er i tilbagegang i Afrika

mo_ibrahim
Forfatter billede

En tredjedel af landene i Afrika viser tilbagegang i Ibrahim Index on African governance (IIAG), som er det mest omfattende indeks om regeringsførelse i afrikanske lande.

Indekset, der blev præsenteret mandag, advarer om, at retssikkerheden er på retur flere steder på kontinentet.

Allerværst står det – måske ikke overraskende – til i Den Centralafrikanske Republik (CAR), Somalia og Sydsudan, der alle er præget af konflikt.

CAR og Sydsudan er de lande, der er gået mest tilbage, viser indekset, som er udarbejdet af Mo Ibrahim Foundation og dækker perioden 2011-2014.

”Afrikanere er bestemt sundere og bor i mere demokratiske samfund end for 15 år siden,” siger fondens stifter, den sudanske forretningsmand Mo Ibrahim.

”Men Ibrahim-indekset for afrikansk regeringsførelse 2015 viser, at nylige fremskridt på andre vigtige områder på kontinentet enten er stagneret eller gået tilbage, og at nogle af de store lande synes at vakle,” siger han til den britiske avis The Guardian.

It’s the economy…

Indekset måler lande ud fra 93 indikatorer, der er fordelt i fire kategorier: sikkerhed og retssikkerhed, inkludering og menneskerettigheder, bæredygtige økonomiske muligheder og menneskelig udvikling.

Særligt på det økonomiske område er det gået tilbage, og det betyder, at flere lande, som ellers har klaret sig godt, samlet set indekseres lavere på listen.

Økonomien i mange lande i Afrika er afhængig af produktion og eksport af råvarer. Det gælder såvel det olierige Nigeria som storproducenten af kobber Zambia og Guinea, der har en hovedindtægt fra landets bauxitminer.

Et fald i råvarepriserne har forårsaget en økonomisk tilbagegang for disse lande og dermed også for deres placering på listen over god regeringsførelse, hvor økonomi tæller med som en vigtig faktor.

Top 10

Lande som Mauritius, Cap Verde og Botswana, der ligger som de tre øverste på listen, bevarer deres førerpositioner til trods for, at de alle får ringere karakterer for perioden 2011-2014 i forhold til den foregående periode.

Mauritius beholder dog sin førsteplads i indekset, som landet har haft siden 2015.

Noget af det, der trækker lidt ned for Mauritius i årets opgørelse, er, at landet er blevet ophavsland for en del trafficking – både af børn, men også af voksne kvinder og mænd, der bliver ofre for sextrafficking og tvangsarbejde.

Nederst i top 10 finder man også Tunesien, Senegal og Lesotho, der alle er gået pænt frem i løbet af de forgange fire år.