MSF til Poul Nielson: Vi profilerer os ikke, vi prioriterer – de nødstedte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KOMMENTAR

Af Michael G. Nielsen
Direktør for Læger uden Grænser (MSF) i Danmark

Poul Nielson, professor i udviklingsstudier og fhv. udviklingsminister, kalder Læger uden Grænser for ”Læger uden samarbejde” i et interview i radioprogrammet P1 Orientering den 21. januar 2010.

Nielson udtaler, at organisationen ”har lagt meget stærkt vægt på sin egen profilering – nok så meget som på at lade sig disciplinere under ledelse af FN”.

Det er helt rigtigt, at Læger uden Grænser ikke vil lade sig ”discipli-nere” af FN, men det er ikke det samme som at sige, at vi ikke er villige til at samarbejde.

Vi har ikke noget imod at udveksle informationer og koordinere vores hjælpeindsats med FN-systemet. Hvis det er muligt, dér hvor vi arbejder, gør vi det og naturligvis også i Haiti.

Men vi vil altid bevare vores uafhængighed som nødhjælpsorganisation – hvor fokus er på patienterne og de nødlidende.

I lige præcis Haiti er der gode muligheder for, at FN kan agere som en neutraliserende buffer, men der er mange andre steder i verden, hvor FNs ageren er mere politisk farvet (DR Congo er blot et eksempel).

Her ville et tæt samarbejde med FN betyde, at Læger uden Grænsers arbejde blev underlagt politiske og strategiske hensyn. Vi ville miste vores neutralitet og evne til at prioritere at hjælpe dem, der har størst brug for det.

Samtidig ville vi miste den anerkendelse blandt befolkningen, der gør, at vi i dag kan bevæge os rundt i f.eks. krigszoner – fordi folk ved, at vi hjælper nødlidende uanset deres politiske eller etniske tilhørsforhold. Et tæt samarbejde ville hverken gavne FN eller os, og vigtigst: Det ville ikke gavne de nødlidende.


At agere uafhængigt handler for os ikke om profilering, som Poul Nielson siger i Orientering, men om at udfylde den opgave, vi har givet os selv – ”at yde neutral, upartisk og uafhængig medicinsk hjælp til befolkninger i nød, ofre for menneskeskabte katastrofer eller naturkatastrofer og ofre for krigshandlinger”.

Læger uden Grænser forsøger at redde så mange liv, som det er os muligt, også på steder hvor ingen andre organisationer – andre NGO’er eller FN – kan eller vil gøre det.

Se også Poul Nielsons blog her på u-landsnyt –
http://www.u-landsnyt.dk/blog/27/haiti-skal-vi-forfra-hver-gang