Myndighedssamarbejde styrker eksporten til Kina

Forfatter billede

Af Morten Søgaard, U-landsnyt.dk

Med et solidt partnerskab i ryggen fortsætter den danske eksportkurve at stige – men er udenlandske virksomheder velkomne i Kina?

Den forgangne uge bød på et topmøde mellem handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og den kinesiske vicehandelsminister Mr. Zhong Shan, som yderligere skal styrke samhandlen mellem Danmark og Kina.

I 2008 indgik de to lande et strategisk partnerskab omkring myndighedssamarbejde inden for en lang række forskellige sektorer.

Ifølge Mogens Jensen er der mange gode eksempler på, at myndighedssamarbejdet er opskriften på kommerciel succes, når det drejer sig som vækstøkonomier som fx Kina.

”Vi drøftede de økonomiske og kommercielle relationer mellem Kina og Danmark og ikke mindst danske virksomheders konkurrencevilkår på det kinesiske marked. Jeg bragte en række store danske virksomheders konkrete udfordringer op på mødet, og den kinesiske vice-handelsminister lovede at se nærmere på problemerne,” siger Mogens Jensen.

Forretningsklimaet for udenlandske virksomheder

Kina har i en årrække haft ry for ikke at beskytte immaterielle rettigheder (copyrights) i tilstrækkelig høj grad, og nu ses eksempler på at den kinesiske antimonopollov fra 2008 bruges til at presse udenlandske virksomheder til at skabe plads til kinesiske selskaber.

Ifølge Nis Høyrup, Forsker ved Asia Research Centre på CBS beretter store udenlandske selskaber om uigennemsigtige procedurer og forhørsagtige metoder når Price Supervision and Anti-Monopoly Bureau under den magtfulde National Development and Reform Commission (NDRC) undersøger virksomhederne. Det skaber en kæmpe usikkerhed.

Ifølge Nis Høyrup er det passende at stille spørgsmålet om det er monopolistisk adfærd, man vil til livs, eller er de udenlandske virksomheder simpelthen ikke velkomne?

Det tyder på, at de kinesiske myndigheder er villige til at spille hasard med det ellers gode forretningsklima.

Partnerskabet

Siden partnerskabets indgåelse er der indgået 18 politiske aftaler på blandt andet fødevare- og landbrugsområdet.

Aftalerne er en forudsætning for, at danske virksomheder kan eksportere svinekød, skind, avlssvin, mejeriprodukter og meget mere til det kinesiske marked. Således var repræsentanter fra Novo Nordisk, Novozymes, Vestas og Danmarks Rederiforening med til mødet.

Kilde eStatistik via Ekportrådet. 

Eksporten til Kina er i det seneste årti steget til et historisk højt niveau og var i 2013 oppe på 19,2 mia. DKK. Værdien af den samlede import og eksport udgjorde i 2013 106,8 milliarder kroner svarende til 5,6 procent af Danmarks samlede udenrigshandel. Kina er nu Danmarks næststørste handelspartner uden for Europa, efter USA.