Namibia vil inddrage mere hvidt-ejet land

Redaktionen

Namibia vil åbne for tvangsovertagelse af hvidt-ejede farme for at skaffe jord til henved en kvart million jordløse sorte, rapporterer BBC Online fredag.

Premierminister Theo-Ben Gurirab sagde i en tale henvendt til nationen, at jordreformen vil blive gennemført i et højere tempo, men fortsat være “ordentlig og fredelig”.

SWAPO-regeringen i Windhoek har hidtil kun købt jord fra farmere, som selv ønsker at sælge, for at kunne genbosætte ca. 240.000 fattige. Siden uafhængigheden i 1990 er det blot blevet til 118 farme for en samlet pris af 105 mio. dollars, som har skaffet plads til genbosætning af 37.100 personer, ifølge officielle tal.

Det betyder, at ca. 4.000 farmere, de fleste hvide, stadig ejer knapt halvdelen af Namibias dyrkbare jord. Premierminister Gurirab gav ingen detaljer om, hvor mange farme, der vil blive beslaglagt, og hvornår programmet går igang. Han sagde dog, at farmerne vil få fyldestgørende kompensation.

Han opfordrede samtidig de jordhungrende til at være tålmodige og undlade at invadere farme, sådan som namibiske landarbejdere truede med at gøre sidste år.

– Ekspropriering af jord indføres nu for at skubbe på jordreformprocessen i dette land. Det betyder imidlertid ikke, at principppet om “villig-køber-villig sælger” forsvinder, begge fremgangsmåder vil eksistere sideløbende, sagde premierministeren.

Han lagde skylden for den ringe fremdrift i jordreformen på stærkt stigende jordpriser og generel mangel på produktiv jord.

Politiske iagttagere sagde til BBC i Windhoek, at det politiske pres op til årets parlaments- og præsidentvalg formentlig har påvirket regeringens beslutning om at gå så drastisk ud med jordsagen.

Namibias præsident siden uafhængigheden, Sam Nujoma, som er en nær allieret af Zimbabwes Robert Mugabe, ventes at træde tilbage fra sin post senere i år, skriver BBC Online.