Den århusianske anæstesilæge Maung Maung Rajan er rejst til Den Centralafrikanske Republik for Læger uden Grænser.
Her skal han i 6 uger arbejde sammen med en udsendt kirurg og undervise personalet i anæstesi på et hospital i byen Batangafo 385 kilometer nord for hovedstaden Bangui.
Den nordlige del af landet har længe været plaget af væbnet konflikt mellem regeringen og forskellige oprørsgrupper, som de senere år har fordrevet store dele af befolkningen fra deres hjem og gjort dem ekstra sårbare for sygdomme som malaria, diarre, tuberkulose og sovesyge.
Læger uden Grænser yder hjælp til områdets befolkning fra hospitaler, sundhedscentre og mobile klinikker.
Det er tredje gang, 59-årige Maung Maung Rajan rejser ud med Læger uden Grænser. Sidste forår arbejdede han i 5 uger i Point Pedro i det nordlige Sri Lanka. Han har også tidligere været udsendt til Temehospitalet i Port Harcourt i Nigeria.
– Jeg har været ude et par gange før, så jeg har lidt fornemmelse for, hvordan det er, men det er ikke et land, man hører ret meget om, og det gør det både ukendt og spændende. Sri Lanka havde et imponerende godt sundhedssystem, men Den Centralafrikanske Republik er meget fattig, og jeg forventer ikke at finde sofistikeret hospitalsudstyr som det, vi er vant til herhjemme, siger han.
Maung Maung Rajan er født i Burma, men har boet i Danmark siden 1980 og en dansk lægeeksamen fra Aarhus Universitet. Han er til daglig afdelingslæge på neurokirurgisk afdeling og øre-næse-halsafdelingen på Århus Sygehus.
Læger uden Grænser har arbejdet i Den Centralafrikanske Republik siden 1997.