Nepenthes: Danmark skaber store klimaresultater i Bolivia

Forfatter billede

Mange års bistandssamarbejde i Bolivia har bidraget til at bevare kæmpe regnskovsområder ved at give oprindelige folk rettigheder til deres jord. Det har en klimaeffekt, som vi slet ikke kan komme i nærheden af at matche med energibesparelser i Danmark.

Alligevel overvejer den danske regering at lukke kassen for fremtidigt samarbejde med Bolivia om blandt andet skovbevarelse og oprindelige folks rettigheder.

Dansk bistand har bl.a. bidraget til, at indianske folk har fået skøde på over 20 millioner hektar jord, meget af det i regnskoven.

Hvis de oprindelige folks skovarealer og savanner ryddes for tømmer og konverteres til græsningsarealer og landbrugsproduktion, vil det resultere i en udledning af CO2 til atmosfæren, der svarer til hele Danmarks samlede CO2 udledning i mere end 125 år.

Det oplyser Nepenthes i et notat, som er udarbejdet i forbindelse med udenrigsudvalgets besøg i Bolivia og præsentationen på fredag af en rapport om Danmarks strategi for støtte til oprindelige folk.

Nepenthes vil med notatet gøre Udenrigsudvalget opmærksom på fire gode grunde til at fortsætte dansk udviklingsbistand i Latinamerika med udgangspunkt i Bolivia, og det viser resultater af dansk bistand i Bolivia som risikerer at gå tabt der, hvis man lukker programmet.

Notatets konklusion er:
“Den danske støtte til Bolivia repræsenterer under 1 % af det samlede danske budget til international udviklingsbistand. Dansk udviklingsbistand i Bolivia giver så åbenlys mening i forhold til Danmarks konstruktive internationale rolle, udsyn til verden, officielle danske mål med udviklingsbistand og klimaindsats, at der ikke er noget troværdigt rationale for den danske regerings beslutning om at afbryde samarbejdet”.