Nepenthes: VK-regeringen tager ikke miljømål seriøst

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

På den netop overståede biodiversitetskonference i Dublin var budskabet fra de fremmødte EU-medlemslande og miljøorganisationer ikke til at tage fejl af: Hvis vi fortsat ønsker en alsidig natur i verden, er der brug for handling nu, og der skal sættes penge af til formålet, fremgår det af en pressemeddelelse fra miljøorganisationen Nepenthes tirsdag.

Verdens dyre- og plantearter uddør nemlig fortsat med alarmerende hastighed både i og udenfor Europa. Nepenthes mener ikke, at den danske indsats står mål med udfordringen, hverken i Danmark eller på internationalt plan.

Danmark har sammen med resten af EU forpligtet sig til, at der i år 2010 ikke længere må være europæiske dyre- og plantearter, der uddør. Derudover har EU forpligtet sig til at hjælpe verdens fattige lande med at opfylde det såkaldte ”2010-mål”, som siger, at tilbagegangen for verdens dyre- og planteliv skal bremses væsentligt inden 2010. Desværre halter den danske indsats ifølge Nepenthes langt bagefter, og organisationen kræver nu, at regeringen skrider til handling.

– Den danske regering tager ikke 2010-målet seriøst. Vi har været vidner til en drastisk forringelse af det naturbevarende arbejde i Danmark. Samtidig er støtten til naturbevarelse i u-landene skåret voldsomt ned. Derfor står vi nu med en dansk natur, hvor dyr og planter stadig forsvinder, og samtidig er vores indsats i u-landene blevet kraftigt reduceret, udtaler formanden for Nepenthes, Mikkel Hooge Holck.

Skov- og Naturstyrelsen har udarbejdet en ”Rødliste”, som beskriver, hvilke danske dyr og planter, der er sårbare, truede eller forsvundet. Over halvdelen af arterne på den danske rødliste – i alt 1.699 arter – lever i de danske skove.

Også i verdens fattigste lande har naturen stærkt brug for hjælp. Nepenthes mener derfor, at det er kritisabelt, at Danmark har foretaget de massive nedskæringer i u-landsbistanden, som vi har oplevet igennem de sidste par år.

– Verdens fattige lande bakker i høj grad op om Biodiversitetkonventionens 2010-mål, der skal mindske tilbagegangen for verdens dyre- og planteliv inden år 2010. Men u-landene er afhængige af, at de får den hjælp, vi i de rige lande gentagne gange har lovet dem, bemærker Mikkel Hooge Holck og fortsætter

– Men alt imens de fattige lande med løfter om støtte overtales til at påtage sig flere og flere forpligtelser, skærer den danske regering fortsat kraftigt i udviklings- og miljøbistanden.

Nepenthes opfordrer endnu engang VK-regeringen til at tage Biodiversitetskonventionen og 2010-målet seriøst og give en hjælpende hånd til dansk og international naturbevarelse.

– Det er vigtigt, vi husker, at når arter først er uddøde, er det for evigt. Det er ikke kun vores generation, men også alle kommende generationer, der mister muligheden for at opleve en natur ligeså spændende og varieret, som den vi har i dag” udtaler Mikkel Hooge Holck og slutter: – Noget af verdens smukkeste natur ligger i de fattige lande, og vi bør alle hjælpe til med at bevare den.

Yderligere oplysninger hos Mikkel Hooge Holck, Formand for Nepenthes
Tlf.: 22 81 58 81 e-mail: [email protected]

Faktaboks
I Rio i 1992 blev Konventionen om Biologisk Mangfoldighed skabt med det formål at bevare verdens plante- og dyreliv. I 2002 vedtog Biodiversitetskonventionens parter et ”2010-mål” om, at hastigheden, hvormed plante- og dyrearter uddør, skal reduceres markant inden 2010. EU valgte at gå længere endnu og vedtog, at tilbagegangen for europæiske plante- og dyrearter skal standses inden 2010.

Nepenthes om Nepenthes
Nepenthes er en dansk miljøorganisation, som bl.a. arbejder for beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af tropeskove. Af aktiviteter kan nævnes:
Nepenthes arbejder for uafhængig, troværdig mærkning af træ fra bæredygtigt drevne skove igennem FSC-ordningen (Forest Stewardship Council).
Nepenthes samarbejder med lokale miljøorganisationer om opkøb af truet regnskov. Opkøbene har til dato bevaret ca. 9.000 hektar truet regnskov i Costa Rica og Ecuador.
Nepenthes gennemfører projekter i troperne, der øger forståelsen for regnskovenes betydning og bidrager til bæredygtig udvikling i regnskovsområder.